Nieuws - 13 september 2007

Wonderpieper Balkenende zit nog in de pijplijn

Balkenendes ‘mooie voorbeeld van Wageningse innovatiekracht’ is er nog niet. De premier zei vorige week bij de opening van Forum dat Wageningse onderzoekers ‘een belangrijke doorbraak’ hebben bereikt: ‘de ontwikkeling van aardappels die resistent zijn tegen de aardappelziekte’. Deze fytoftoraresistente piepers zijn echter nog toekomstmuziek.
De term ‘doorbraak’ suggereert goed nieuws voor aardappelverbouwend en milieuminnend Nederland. Tegen de veroorzaker van de aardappelziekte, de schimmelachtige oömyceet Phytophthora infestans, worden gangbare aardappelen tien tot vijftien keer per jaar bespoten. Dit kost de Nederlandse telers jaarlijks zo’n 130 miljoen euro.
Dr. Anton Haverkort, programmacoördinator van het project DuRPh (Duurzame Resistentie tegen Phytophthora) bij Plant Research International, is de bron is van het nieuws. ‘Ik ben onlangs gebeld door de speechschrijver van Balkenende en heb het denk ik zo goed mogelijk uitgelegd. We hebben nog geen fytoftoraresistente aardappel, maar over een aantal jaren kan hij er zijn. Als het onderzoek slaagt. We zijn bezig om in bestaande aardappelrassen genencassettes in te bouwen die een goed perspectief op duurzame resistentie bieden. Komende jaren zou dat een proof of principle moeten opleveren en dan heb je nog wel een jaar of vijf veldproeven nodig.’
Haverkort zag wel een doorbraak in de toespraak van Balkenende. ‘Hoewel hij de term genetische modificatie niet in de mond nam, gaat het hier wel om een genpieper. Het is een doorbraak als een bewindsman hier in positieve termen over spreekt.’ Volgens Haverkort is het goed als een publiek debat gevoerd wordt over de keuze tussen gif- of genpiepers. De beoogde resistente aardappels zijn overigens niet transgeen, maar cisgeen. Ze bevatten geen ‘soortsvreemde’ genen, maar uitsluitend genen uit verwante, wilde aardappelsoorten. Hier kan onze aardappel in principe ook zonder genetische modificatie mee kruisen.
De overige Wageningse voorbeelden van innovatiekracht waar Balkenende zich in zijn speech lovend over uitliet – melkveecafés en vlinderkroegen –, zijn nu al in het hele land te vinden.