Nieuws - 5 december 2011

Wolven gespot in bossen Ede

In het bos bij Ede zijn mogelijk twee wolven gespot. De waarneming is gedaan door ecoloog Lennart Suselbeek van Wageningen UR.

HiRes.jpg
Suselbeek reed vrijdagmiddag samen met masterstudente Margriet Krijn in het bos de Buunderkamp toen ze de beide dieren zagen. 'We reden in de auto een bospad op toen er zo'n 75 meter voor ons een dier langs de kant van de weg stond. We konden niet goed zien wat het was. Pas toen het beest begon te lopen, drong het door dat het geen bekend dier was. Hij stak het pad over, gevolgd door een tweede exemplaar. Samen verdwenen ze in het bos.'
Wolfheze
Volgens Suselbeek moeten het wolven zijn geweest. 'Dat is het enige wat wij kunnen bedenken. Maar wij kunnen het niet bewijzen, er zijn geen foto's gemaakt.' Daarvoor ging het allemaal te snel. Suselbeek gelooft niet dat het twee loslopende grote honden waren. 'Op die plek is dat niet erg waarschijnlijk.' De waarneming werd gedaan in de Buunderkamp, een stuk bos tussen Ede en Wolfheze (!) aan de noordkant van de spoorlijn. Suselbeek heeft op de plek een cameraval geplaatst. Dat is een camera die reageert op beweging.  
Drie keer
De Wageningse promovendus doet in de Buunderkamp onderzoek naar de invloed van wilde zwijnen op hoe bosmuizen eikels verstoppen. Hij deed melding van zijn waarneming op de site www.waarneming.nl. Er werden dit jaar drie keer eerder waarnemingen van wolven gedaan in Loenen, Montferland en bij Zevenaar. Maar sluitend bewijs is tot nu toe niet geleverd. Het is voor het eerst dat twee wolven tegelijk en zo ver landinwaarts worden gespot. Dat de wolf vroeg of laat in ons land verschijnt is volgens kenners een gegeven.