Organisatie - 26 juni 2008

Woeste wurries

Voetbal kan in Nederland de gemoederen behoorlijk bezig houden. Tijdens wedstrijden van ‘onze jongens’ ligt het normale leven lam en viert de oranje absurditeit hoogtij. Toen de afgelopen weken de straten uitgestorven waren en de kantoren al voor zessen donker en verlaten waren, brandde er bij diverse panden van Wageningen UR nog volop licht. Daar werd in het geheim de laatste hand gelegd aan de ontwikkeling van een nieuw wezentje: de wurrie. Inmiddels zijn de eersten ook buiten de laboratoria gesignaleerd.
De wurrie is een groene, genetisch gemodificeerde kabouter met geinige geitenwollen sokjes en een linnentasje vol met groene principes. Verder zijn ze op het eerste gezicht erg vredelievend én gewoontjes, een beetje saai zelfs. In een normale groene omgeving tenminste.
Maar alles verandert als het ‘te’ wordt, te oranje bijvoorbeeld. Dan vormt zich een gifgroene waas voor hun olijke oogjes en dan worden wurries woeste wezentjes. Huiveringwekkende hulkjes. Oranje hoeden worden van hoofden getrokken en in de modder gegooid, oranje brilletjes worden op de grond gesmeten en kapot gestampt, oranje toeters worden achterin kelen geslagen en oranje straten worden geruïneerd.
Dat is allemaal nog tot daar aan toe, maar als ze oranje wuppies of welpies zien dan worden wurries ware moordmachientjes. Ze vreten ze gewoon op. Eén hap en weg welpie. Niet normaal. Als alles daarna weer groen is, dan zijn ze weer alleraardigst. Wurries zijn absolute voorstanders van vrijheid van meningsuiting, zolang die maar gewoon groen is dus.
De afgelopen weken waren de wurries erg woest en bloeddorstig. Inmiddels is oranje uitgeschakeld en zijn de gemoederen weer wat tot bedaren gekomen. Het is nu zeer de vraag hoe de wurries zich de komende maanden houden. Er kunnen bijvoorbeeld ook allergische reacties ontstaan voor uitgevers die te hemels(blauw) zijn. Of een te glossy, te Hilverums, te populair of te kontenkruiperig weekblad maken. Dat hebben ze liever niet. En ze kunnen woest worden, die wurries. Heel woest.