Nieuws - 9 december 2009

Woensdag 9 december, Moe, en een beetje aangeschoten

tekst:
Gastredacteur

De reis naar Kopenhagen begon op woensdagmorgen, om 5 uur op de parkeerplaats van Van Hall Larenstein. We vertrokken rond half 6 en zouden achter elkaar aan rijden. Na 2 minuten rijden raakten we de groep al kwijt.

Lisa Nooij en Arjan van Erk, derdejaars Tropical Forestry aan Van Hall Larenstein
Dat was ook niet zo gek met 1 vrouw die de kaart las en de andere die de auto bestuurde. Bovendien reed de leidende auto er met minstens 140 km/h vandoor. Natuurlijk hebben we de helft van de dag in de file gestaan vanwege werkzaamheden. We hebben geprobeerd om ons nog meer in te lezen over de komende activiteiten, maar dat werd vrij snel opgegeven. Spelletjes spelen lukte ookal niet, dus hebben we ons proberen voor te bereiden op de melodieuze Deense taal. Wat neerkwam op melodieus Nederlands spreken. Het blijkt, dat ze helemaal niet praten zoals we verwacht hadden. We hadden de melodie veel te sterk overdreven, maar we hebben er wel om gelachen.
REDD
Van 9 t/m 12 december zijn we in Kopenhagen om een deel van de klimaatconferentie bij te wonen, een mogelijkheid aangeboden door Global Forest Coalition, om meer inzicht te krijgen in de voor- en nadelen van een nieuw akkoord. Onderdeel van dit nieuwe klimaatakkoord zal waarschijnlijk het REDD-concept zijn. REDD staat voor Reduced Emissions from Deforestation and Degradation en houdt in dat ontwikkelingslanden, die bereid zijn en het kunnen, de emissies reduceren die vrijkomen bij ontbossing en deze landen worden daarvoor dan financieel gecompenseerd. Wereldwijde ontbossing draagt voor 20% bij aan de totale CO2 emissie.
Het is een concept dat door veel landen wordt gedragen, omdat dit een zeer realiseerbaar concept is. Maar het is tevens een concept waar veel ophef over is. Want landen kunnen emissierechten kopen en dus zelf niets aan reductie doen. Verder zijn vele lokale gemeenschappen, en 90% van mensen in armoede, afhankelijk van bossen die dan volledig beschermd worden; zij verliezen dan hun bronnen voor levensonderhoud. Ook kan natuurlijk bos gekapt worden, vervangen worden door plantages en uiteindelijk zo onder het REDD concept vallen en dus geld verdienen met emissierechten. Er zijn dus verschillende nadelen die, soms keihard, verdedigd worden door verschillende organisaties.
Voordelen zijn er natuurlijk ook. Om er een paar te noemen: natuurlijke bossen worden meer en meer geconserveerd, lokale gemeenschappen kunnen ook geld verdienen met dit concept en uiteindelijk wordt een groot deel van de emissies gereduceerd.
Global Forest Coalition
De beoogde aankomsttijd in het youth hostel had 4 uur moeten zijn, vertraging ingecalculeerd. We waren er uiteindelijk pas rond 6 uur, de leidende auto was er al anderhalf uur eerder. De helft was moe, iedereen hongerig en een paar een beetje aangeschoten. „Wat nu?" We hebben een compromis gesloten en een kwart van de mensen achtergelaten in het hostel. Met de trein naar Kopenhagen, Daar aangekomen een groep van mensen van de Global Forest Coalition ontmoet. We zijn met die grote groep gaan eten, iedereen heeft zich voorgesteld en verteld wat hij of zij doet in GFC. Daarna is het rooster voor de komende dagen besproken. Het was helaas al te laat om nog een bezoek te brengen aan het KlimaForum (Het gebouw waar de meeste bezigheden plaatsvinden). Het was een gezellige avond!
 
 
 
Voor meer info:
(arjanvanerk.waarbenjij.nu)
Of: facebook: Arjan van Erk