Nieuws - 16 mei 2002

Winstdaling TNO door onderhandelingen ATO

Winstdaling TNO door onderhandelingen ATO

Wageningen UR was nog niet toe aan samenwerking. Daarom zijn de onderhandelingen tussen TNO en Wageningen UR misgelopen. Dat zegt dr Niek Snoeij, sinds 1 mei 2002 de nieuwe directeur van TNO Voeding in een interview met Elsevier Voedingsmiddelen Industrie.

De onderhandelingen, waarin ATO en TNO-Voeding uiteindelijk de werkterreinen hebben verdeeld, zijn niet goed geweest voor TNO, aldus Snoeij. Snoeij wijt de dalende winsten van TNO Voeding mede aan het wegzuigen van de bestuurlijke energie door de falende onderhandelingen. "We hebben ons teveel verdiept in ATO. Daardoor hebben we verzuimd in onszelf te investeren."

Snoeij wil van TNO Voeding een innovatieve organisatie maken, die zich richt op grensverleggende technieken zoals de barri?retechnologie. Daarmee kunnen fabrikanten kant-en-klare producten voorzien van beschermlagen, waardoor geur- en smaakstoffen beter blijven behouden. Snoeij ziet daarbij een intensieve samenwerking met Wageningen UR en Nizo in het verschiet liggen, maar sluit fusies uit. | W.K.