Wetenschap - 16 juni 2010

Willem de Vos meest ondernemende wetenschapper

Willem de Vos, hoogleraar Microbiologie, is op 8 juni uitgeroepen tot meest ondernemende wetenschapper van Nederland door Science Alliance.

willemdevos.jpg
De Vos heeft veel octrooien en startende bedrijfjes op zijn naam staan. Zo richtte hij samen met collega Colin Ingham in 2008 het bedrijfje Microdish BV op, dat zich toelegt op de ontwikkeling van ‘micro-petrischaaltjes’. Dat zijn strips van enkele vierkante centimeters groot met een miljoen microscopische petrischaaltjes, waarmee onderzoekers snel en geautomatiseerd onderzoek aan bacteriën kunnen doen.

‘Innovatie begint bij jezelf’, stelde De Vos in zijn dankwoord. ‘Het vergt een bepaalde mindset, commitment en een juiste verdeling van tijd en geld. Maar innovatie is geen stand alone activiteit. Daarom wil ik mijn dank uitspreken aan mijn (voormalige) collega’s Pieter Vos, Colin Ingham, Mirjana Rajilic, Martin Hessing en Bert Tuk.’
Science Alliance is een organisatie die de kennisuitwisseling en samenwerking tussen universiteiten en bedrijfsleven wil stimuleren via advies en bemiddeling. Een vakjury verkoos De Vos uit een groep van veertien kandidaten die door de rectoren van de universiteiten waren aangedragen.