Nieuws - 29 april 2010

‘Wilde’ kat lijkt deels tam

De dode kat die vorige week in het Limburgse Vijlen werd gevonden is waarschijnlijk geen echte wilde kat. Het dier lijkt een mix te zijn van een huiskat en een wilde kat.

semiwilde_kat.jpg
Dat concludeert Hugh Jansman, dierecoloog bij Alterra. De kat is naar Wageningen gestuurd voor sectie om de ware identiteit te achterhalen. 'De uiterlijke kenmerken zijn deels typisch voor een huiskat en deels karakteristiek voor de wilde kat,' zegt Jansman. 'De stompe, korte staart met zwarte banden en het ontbreken van duidelijke zwarte strepen op het lichaam zijn duidelijke kenmerken van de wilde kat.' Ook de forsheid van de jonge kater geven reden om aan te nemen dat het geen pure huiskat betreft maar dat het dier genen van de Wilde kat bezit. De geheel zwarte onderpoten en het ontbreken van een zwarte rugstreep pleiten juist tegen de wilde kat. Ook de darmlengte, zo'n twee meter, is te lang voor een echte wilde kat. Toch lijkt het wilde neefje van onze huiskat voorzichtig zijn rentree in Nederland te maken. Drie jaar geleden werd in Zuid Limburg een echte wilde kat met een zogeheten fotoval op de gevoelige plaat vastgelegd. 
Prima leefomgeving
Volgens Jansman gaat het goed met de wilde kat in Europa. 'De soort is het laatste decennium spectaculair toegenomen in de Duitse Eifel. Daar zijn veel extensief beheerde graslanden en die zitten vol muizen', legt Jansman uit. 'De dieren komen nu langzaam maar zeker richting Nederland, de jonge mannetjes die op zoek zijn naar een eigen territorium het eerst.'
Uitsluitsel
Het exemplaar op de snijtafel lijkt helaas door de mand te vallen. 'Het lijkt geen overtuigende wilde kat, we houden het vooralsnog op een hybride',  besluit Jansman. Over enkele weken zullen schedelmetingen en een DNA analyse definitief uitsluitsel geven of het poezenbeest wild of deels tam is.