Nieuws - 8 september 2014

Wikipedia

Vrienden noemen mij wel eens gekscherend de wandelende Wikipedia. Ik kan overal over meepraten, maar je moet maar zien of het klopt wat ik zeg. Natuurlijk bedoelen ze het goed. Ik ben nu eenmaal breed geïnteresseerd en probeer veel algemene kennis te verzamelen.

Als een gesprek de diepte in gaat, en het raakt niet meer helemaal mijn tak van sport, ga ik wel eens nat. It’s all in the game. Toch is de vergelijking met Wikipedia best een gelukkige. Ik besteed namelijk, soms ongewild, best wat online uren op deze site.

Wikipedia is verreweg de meest interessante website die ooit is gebouwd. Daar waar ik op de middelbare school nog bang gemaakt werd voor alle mogelijk foutieve informatie heb ik Wikipedia tegenwoordig omarmd. Toch kost 'even' rondneuzen in deze internetencyclopedie meer tijd dan me lief is. Het gebeurt maar al te vaak dat mijn zoektocht naar informatie begint op Wikipedia. En ja, wie typt er tegenwoordig geen ‘wiki’ achter z’n zoekterm?

Laatst zocht ik zomaar wat informatie over de gemeente Wageningen. Zo als gewoonlijk verdwaalde ik hopeloos en eindigde ik via gemeente Ede, snelweg A12 en geluidswanden bij de productie van aluminium. ‘Vrij belachelijk, en ik weet nooit of deze informatie me ooit nog van pas komt’, dacht ik en ik ging enigszins geërgerd weer aan mijn werk. Later die dag dacht ik nog eens na over mijn bezigheden en kwam ik tot de conclusie dat het juist erg goed is om algemene kennis te verzamelen. Het is erg bruikbaar om af en toe gevuld te worden met niet direct toepasbare of bruikbare kennis. Als wetenschapper en student leert het je open staan voor de wereld om je heen, in plaats van alleen puur gefocust te zijn op je onderwerp.

Momenteel heb ik de wikipediapagina over Wikipedia open staan. Totaal niet interessant overigens. Gelukkig kan wel doorklikken naar ‘Slag om Stalingrad’ of ‘Waalse parlementsleden’.

Wil je je studentenleven verrijken met nuttige en/of zinloze wetenswaardigheden? Hier!Twitter: @JanWillemK