Nieuws - 13 augustus 2019

Wijs in Waga

tekst:
Roelof Kleis

Een nieuw bestaan als student in Wageningen, hoe overleef je dat? Met deze tips maak je een vliegende start in het campus- en studentenleven.

Slim met je centen

Studeren kan flink in de kosten lopen. Van collegegeld, studiemateriaal en een laptop tot huur, uitgaan en boodschappen. Met deze tips kun je maximaal genieten voor een minimale prijs!

Korting met Knaek
Knaek is gratis voor eerstejaarsstudenten en je kan er veel geld mee besparen. Zo krijg je bijvoorbeeld het tweede hoofdgerecht gratis als je betaalbaar uit eten wil bij H41 in de Heerenstraat. Ook zijn er kortingsacties voor kledingwinkels, drankzaken, fietsenwinkels, kappers, horeca en activiteiten zoals paintball. www.knaek.nl

Boodschappen: de markt
Op woensdagochtend en de hele zaterdag is er markt in het centrum. Je vindt er topkwaliteit groente en fruit voor lage prijzen. Verder kun je er ook terecht voor goede kaas, noten, vis, olijven en natuurlijk Hollandse klassiekers als haring en kibbeling. Pro tip: hoe later je gaat, hoe scherper de deals die je kunt sluiten!

Betaalbaar naar de bios
De mooiste arthouse films zie je in filmhuis Movie W. Bijzondere, opvallende, grensverleggende of komische films, afkomstig uit alle continenten van de wereld, worden afgewisseld met klassiekers. Movie W wordt gerund door vrijwilligers. Het programma is regelmatig te vinden op prikborden op de campus, maar je kunt ook op www.moview.nl kijken. Gewone kaartjes kosten 8,50 euro, maar op vertoon van je studentenkaart krijg je twee euro korting: 6,50. Voor de ‘gewone’ bioscoop, het Heerenstraat theater, geldt ook een studentenkorting. Als je je studentenkaart laat zien, ben je hier in plaats van 10 euro slechts 8 euro kwijt voor een toegangskaartje. www.heerenstraattheater.nl

Gratis fietsreparaties
Fiets kapot, maar geen geld voor een fietsenmaker? In de fietsenkelder van Forum kun je gratis je fiets laten fiksen. De Student Bike Workshop Wageningen is elke dinsdag tussen 18.00 en 20.00 uur open. Behalve gratis je fiets láten fiksen kun je hier ook voor nop leren om je zelf je fiets repareren: van banden plakken tot spaken spannen.

Boeken en planten bij Thuis
Boeken, planten of een nieuwe outfit nodig? Ga eens op zaterdag langs bij Thuis, de ontmoetingsplaats van Wageningen. Op zaterdagen vind je hier tweedehands boeken voor 0,50 euro, en kun je planten adopteren of ruilen. Ook zijn hier geregeld kledingruil-evenementen. Hou daarvoor de agenda in de gaten op www.thuiswageningen.nl

Emmaus
Banken, stoelen, tafels, boeken, kleding, tv’s, schilderezels, kopjes, bestek, rare beeldjes, speelgoed en nog veel meer vind je bij kringloopwinkel Emmaus. Het assortiment is tegenwoordig verdeeld over twee winkels: Vijzelstraat 1 voor kleding, schoenen, accessoires, boeken en meer; Herenstraat 9 voor meubelen, verlichting, apparaten, klein spul en speelgoed. De Emmaus is acht uur per week open: op woensdag van 10.00 tot 14.00 en op zaterdag van 12.00 tot 16.00. Ook is er één keer per jaar een Emmaus jaarmarkt, dit jaar op 21 september. www.emmauswageningen.nl

De fijne kneepjes van de campus

Groene vingers & zwanendrama
Het is je vast al opgevallen: de campus is verrassend groen. De begroeiing is natuurlijk ecologisch verantwoord aangepakt, zoals je mag verwachten van een universiteit die duurzaamheid predikt. Geliefde plekken zijn de binnentuin van Lumen en de vijver bij Forum, met de zwanen die hier jaarlijks komen broeden (met dit jaar een zwanendrama: alle acht jongen zijn verdwenen, waarschijnlijk verzwolgen door snoeken). Ook The Field, achter Rikilt, is een fijne plek. Dat is een tuin van en voor studenten en medewerkers, vier jaar geleden aangelegd naar een ontwerp van oud-studente Fiona Morris.

Kamer: geef nooit op
Oooh, die kamerzoektocht – het drijft sommige eerstejaars tot wanhoop, want de vraag is veel groter dan het aanbod. ‘Vraag in de eerste week aan íedereen of er nog ergens een kamer te huur is’, tipt Biologiestudente Rosanne Dodde. ‘Ik kwam van ver en moest dus per se een kamer hebben. In mijn eerste dagen in Wageningen zat ik in een primitieve B&B, waar ik me moest wassen in een teil. Omdat ik graag op Droevendaal wilde wonen, heb ik daar bij elke deur aangeklopt. Dat leverde me twee weken onderhuur op. Heel wat beter dan die B&B!’ Tip: tijdens de AID zetten veel studentenhuizen berichten op de Facebookpagina van Wageningen Student Plaza, dus hou die goed in de gaten.

Blokken in de bieb
De bibliotheek is een geliefde plek om te studeren, zeker in de week voor de tentamenweek. Het is er stil en er zijn fijne werkplekken waar je je goed kunt concentreren. Zorg wel dat je er bijtijds bent (als in: om 8 uur voor de deur), want de werkplekken zijn vaak binnen een mum van tijd bezet.

Ziek, zwak en misselijk
Je moet je uiteraard wel even inschrijven om er gebruik van te kunnen maken, maar op de campus zit een huisartsenpraktijk speciaal voor studenten. Dit Student Medical Center Wageningen heeft ook een handig avondspreekuur en veel online services (e-consults, digitaal herhaalrecepten aanvragen). Ook voor je inentingen voor een verre stage of vakantie hoef je de campus niet af: Vaccinatiecentrum Wageningen is gevestigd op Campus Plaza. En heb je ‘alleen maar’ een vette kater? Paracetamol is te koop bij de Ah to go op Campus Plaza.

Waar is dat feestje?

Studeren is vaak hard werken, veel blokken en shinen in de bieb. Maar een feestje op zijn tijd hoort er ook bij. In Wageningen kun je het zeven dagen per week uitstekend naar je zin hebben.

Maandag
Op maandag is het ledenavond op de studentenverenigingen. In de rest van de stad is het vrij rustig.

Dinsdag
In ‘De Bunker’, de flatkroeg van Dijkgraaf, zijn er vaak feestjes op dinsdag. Goedkope drank. Ook de pubquiz van café The Doctor is populair op dinsdag. Begint rond 20.00, wees op tijd.

Woensdag
Woensdag is het feest in de Woeste Hoeve, de flatkroeg van Hoevestein.

Donderdag
Dé studenten feestdag. Met elke donderdag een open feest bij een van de grote verenigingen (Unitas, Ceres, SSR-W en KSV Franciscus). Ook bij Nji-Sri is het vaak erg gezellig op donderdag.

Vrijdag
De International Club houdt op vrijdag en zaterdag vaak feesten met (duh) internationale thema’s. Van salsa-avonden en Braziliaanse feestjes tot tech-house en het vieren van St. Patrick’s Day.

Zaterdag
Zie International Club (vrijdag). Er is een aantal mooie kroegen in Wageningen om te leren kennen. Een kleine greep uit het aanbod: De Vlaamsche Reus (vraag naar de bierbijbel), De Zaaier (populaire studentenkroeg) en Loburg (vaak live muziek!)

En ten slotte weten studenten zelf het beste waar zij zin in hebben: huisfeestjes van studentenhuizen zijn vaak de leukste feestjes.

Bij een vereniging kost een biertje vaak maar 1,20 euro en dat is een stuk goedkoper dan in gewone kroegen. Ook de flatkroegen, zoals Woeste Hoeve bij Hoevestein, Annie’s Kroeg bij Asserpark en de Hunker Bunker bij Dijkgraaf, zijn budgetvriendelijk.