Student - 8 september 2010

Wietske en Marit hebben nog geen zorgen

Allebei komen ze uit een klein dorpje en allebei twijfelden ze lang over hun nieuwe studie. Marit en Wietske: twee van de ongeveer duizend eerstejaars die deze week in Wageningen van start gingen. Resource kijkt elke vier weken naar hun nieuwe leven.

Tot opluchting van Marit oogt het studentenhuis (complex het Binnenveld) behoorlijk schoon. Een beetje kaal vindt ze het wel. In elk geval wil ze nog wat dingen ophangen. Haar eigen kamer is trouwens niet veel persoonlijker. Pas een week voor de AID kwam de slaapplaats vrij; tijd om te schilderen was er toen al niet meer. In sneltreinvaart is alles ingericht. Zo staat er een oude kast van thuis en een fotorekje vol vakantiefoto's. Haar eigen ouders zijn niet in het rekje terug te vinden. Die ziet ze toch elk weekend.
Marit is gelukkig met haar nieuwe huis. De sfeer is gemoedelijk en iedereen heeft altijd tijd voor een praatje. Bovendien zag ze er tegenop elke dag vier uur heen en weer naar Aalten af te reizen. Dat ze überhaupt nog een kamer vond verraste haar. Na een erg gezellige hospiteeravond werd ze tweede, net na Wietske. 'Je had goed in ons huis gepast', vertelden haar afwijzers, 'als er nog een kamer vrijkomt, bellen we je'. En inderdaad, vlak voor het nieuwe collegejaar kwam die kamer vrij. Dan had Wietske meer geluk. Gelijk na haar eerste hospiteeravond bleek het bingo. Dat terwijl ze het huis zonder enige verwachting - ze was één van de twaalf - bezocht. 'Ik wilde alleen weten hoe die hospiteeravonden precies werken.'
Toch geen verloskunde
Ondanks dat ze elkaar niet kenden hebben Wietske en Marit veel met elkaar gemeen. Beiden komen uit een dorpje, beiden twijfelden over hun studiekeuze en beiden kozen uiteindelijk voor Voeding en Gezondheid. Wietske dacht tot het laatste moment na over verloskunde in Maastricht en ook Marit dubde over studies in de gezondheidszorg. Uiteindelijk gaven de breedte van de studie en de grotere kans op werk voor beiden de doorslag. Nu zijn de dames geheel overtuigd van hun keuze.
Die keuze is puur gemaakt op basis van de studie. Van Wageningen hadden ze niet al te hoge verwachtingen. Wietske dacht bij Wageningen aan een stom boerenstadje en Marit's zus vroeg pestend of je in Wageningen ook kunt winkelen. Na de AID zijn die vooroordelen geheel verdwenen, al wil Marit voor haar kleding nog altijd liever naar 'een echte stad'.
Vrienden
De twee zijn blij eindelijk van het vwo verlost te zijn - 'al dat kinderachtige gedoe' -, maar ze gaan hun vrienden wel missen. Marit verlangt stiekem terug naar haar vriendengroepje dat nu overal in Nederland gaat studeren, ook hoopt ze dat het contact met haar beste vriendin die alleen in Aalten achterblijft niet verwatert. Wietske laat bovendien haar vriendje Jan achter. Hij gaat Crime Sciences studeren in Twente. Straks zien ze elkaar alleen in het weekend, maar dan moet Wietske ook nog voetballen.
In Wageningen gaan ze hun sociale leven zelfstandig opbouwen. Een studentenvereniging hebben ze daar niet bij nodig. 'Dat heeft mijn zus gedaan in Eindhoven, maar het is haar vreselijk tegengevallen.' Marit twijfelde nog even over KSV, maar SSR vond ze ook wel leuk, dus besloot ze niets te kiezen. 'Een week is veel te kort om te bepalen hoe die verenigingen echt zijn.'
Harde muziek
Hun korte Wageningse leven is vrij van enige negatieve ervaring. 'Dat gaat vast nog wel gebeuren', aldus Wietske. Marit wil na even denken wel een minpuntje opnoemen. 'Toen ik mijn kamer inrichtte had een huisgenoot muziek opstaan.' Er iets van zeggen vond ze te ver gaan. 'We kennen elkaar nog nauwelijks, en eh, ik had er niet echt last van hoor, het huis is gewoon gehorig', zegt ze verontschuldigend. 'Daarbij, dat was in de vakantie, tijdens collegeweken zal hij dat vast niet doen.'
Marit
Wie: Marit Navis.
Uit: Het buitengebied van Aalten, in de Achterhoek.
Hoogtepunt: De biercantus, al kan ze haar vrienden niet uitleggen waarom.
Mooi meegevallen: In haar studentenhuis is altijd tijd voor een praatje. Ook om half vijf 's     nachts.
Ziet op tegen: De lange studiedagen. Ze hoopt maar dat het huiswerk meevalt, want Marit volgt ook nog rijlessen en moet op zaterdag werken om destudie te betalen.
Wietske
Wie: Wietske van Haalen.
Uit: Winssen, ten westen van Nijmegen
Hoogtepunt: Het schuimfeest van Ceres, tijdens de AID.
Mooi meegevallen: Wietske keek op tegen het geitenwollensokkenimago van Wageningen. Die angst bleek onterecht.
Ziet op tegen: 'Geen idee, maar daar kom ik vast nog wel achter.'
Marit en Wietske keren terug in Resource #4 (van 7 oktober 2010)