Nieuws - 6 oktober 2010

Wietske en Marit ...zijn keurig netje

Resource volgt een jaar lang de belevenissen van Wietske en Marit, eerstejaars voeding & gezondheid. Deze aflevering: wonen in een studentenhuis.

32-Wietske-en-Marit-BdG-004.jpg
Eerstejaars Wietske en Marit hebben een overweldigende invloed op hun studentenhuis. 'Ineens is het hier een stuk schoner', vertelt een ouderejaars huisgenoot. Zelf zijn de dames zich van geen kwaad bewust.
Nee, nee, nee. Wietske kan echt geen minpunten van haar huis op Binnenveld noemen. Ze klaagt er zelfs niet over dat ze met haar on-Wageningse verschijning af en toe het mikpunt van spot is. Bijvoorbeeld omdat ze alles in het roze heeft: roze kussentjes, roze lampjes. En als ze al andere kleuren gebruikt - voornamelijk wit - dan lijkt dat bedoeld om de roze elementen nog meer te accentueren.
Ook het typisch Wageningse gevoel voor de natuur is bij haar voorlopig ver te zoeken. Integendeel. Vorige week belde ze in paniek een huisgenoot op tijdens college om te vragen of hij even een 'hele vieze tor' uit haar kamer wilde komen verwijderen.
Peer pressure
In het studentenhuis is uiteraard een milde vorm van peer pressure aanwezig. Marits gewoonte om haar cornflakes uit minipakjes te halen bijvoorbeeld, werd direct weggehoond. Inmiddels is ze overgestapt op de megapakken. Ook wordt Wietskes afkeer van vruchtenyoghurt niet zomaar geaccepteerd. In de koelkast staan grote pakken van het spul. 'Het wordt mijn jaaropdracht om jou aan de fruityoghurt te krijgen', aldus een thuisgekomen huisgenoot die ondertussen de bierrekening (bijna 150 euro) controleert.
Maar de twee nieuwelingen kunnen daarnaast gelukkig ook op steun rekenen van hun ganggenoten. Toen ze niet uit de ingewikkelde roostersite kwamen, stond er onmiddellijk iemand klaar om alles stap voor stap uit te leggen. En als de voedingsvakken lastig zijn,  staat een huisgenoot die dezelfde studie doet klaar om geduldig alle details nog eens uit te leggen.
Zenuwbeknelling
Andersom heeft het tweetal een ­invloed waar ze zelf geen idee van hebben. Zo wordt er op Binnenveld plotseling veel beter schoongemaakt. 'Wietske en Marit schrobben veel zorgvuldiger dan ik ooit heb gedaan. Dus, toen ben ik dat ook maar gaan doen', biecht huisgenoot Quint op. Om daar aan bijna schuldbewust aan toe te voegen. 'Het is eigenlijk wel prettig om in zo'n schoon huis te leven.'
Het wilde nachtleven is voorlopig niet aan Wietske en Marit besteed. De twee genieten de twijfelachtige reputatie dat ze 's avonds nauwelijks hun huis uitkomen. Marit zelf prijst zich vooral gelukkig dat ze niet bij een studentenvereniging zit. Van anderen die zich lieten overhalen hoort ze alleen maar rampverhalen. Zo heeft één van haar studiegenoten een zenuw­beknelling aan het introkamp overgehouden en moest   een andere klasgenoot enkele hechtingen laten plaatsen. Nee, dan houdt Marit het toch liever bij een avondje body sculpt of indoor biking.  
Marit Navis
Echt balen: de rijles van afgelopen weekend. Die ging helemaal niet goed.
Marit volgens huisgenoten: 'Marit is veel te slim. Wacht maar, volgende keer hebben we wel iets scherps over haar.'
Wietske van Haalen
Echt balen: de bibliotheekopdracht. 'Het enige wat we moesten doen was één of ander boek opzoeken. Maar om daarvoor op tijd te zijn moest ik al op zondagavond naar Wageningen.' Zucht. 'En ik zie m'n vriendje al zo weinig.'
Wietske volgen huisgenoten: 'Die vieze tor was nauwelijks groter dan een lieveheersbeestje.'