Student - 29 mei 2008

Wielrenster Van Vleuten op podium

Bij het WK wielrennen voor studenten heeft dierwetenschapper Annemiek van Vleuten twee keer het podium gehaald. Vrijdag 23 mei bij de tijdrit veroverde ze zilver, zondag 25 mei bij de wegwedstrijd brons.

Van Vleuten kijkt met gemengde gevoelens terug op de tijdrit over 35 kilometer, waarbij ze zeven seconden achter nummer één binnenkwam. Lang lag ze ruim een halve minuut voor. Bij een rotonde vlak voor de finish moest ze in de remmen. Ze nam de kortste weg linksaf, maar omdat de verkeersregelaars achter de rotonde stonden stuurde de bondscoach haar voor de zekerheid terug om alsnog driekwart rotonde te nemen. ‘Maar ik weet nu wel dat ik kan tijdrijden’, zegt Annemiek, die eind vorig jaar afstudeerde maar nog startgerechtigd is als student.
Bij de wegwedstrijd over bijna honderd kilometer zat de inspanning van vrijdag nog in haar benen. De Nederlandse vrouwen controleerden wel de wedstrijd. Twee reden er uiteindelijk weg. Annemiek ontsnapte in de slotklim en werd derde.
Geert van der Sanden, student aan Van Hall Larenstein Velp, eindigde zondag bij de heren op ruim vijf minuten achter de winnaar als 23e.