Nieuws - 25 september 2014

Wie maakte de Kopshuis-kei?

tekst:
Roelof Kleis

Kunst is vaak raadselachtig. Maar sommige raadsels zouden er niet moeten zijn. Waar een aantal kunstwerken van Wageningen UR zijn gebleven bijvoorbeeld. Stadsdichter Laurens van der Zee zoekt antwoorden.

Wie heeft bijvoorbeeld dit werk gemaakt, waar de stadsdichter hier op zit. Een grote kei op een klein podiumpje van stenen. Overduidelijk kunst, dat weet Van der Zee zeker. De kei aan de Generaal Foulkesweg ligt op de plek waar tot voor kort het Jan Kopshuis stond, de bibliotheek van de universiteit. Daarmee houdt de kennis wel op. Verdere informatie ontbreekt.

Het raadsel van de kei is er eentje uit een serie van enkele tientallen kunstraadsels waar Van der Zee mee zit. Op zoek naar antwoorden richt de stadsdichter zich tot het publiek. Crowd-sourcing zou je het kunnen noemen. De komende maanden besteden huis-aan-huis blad De Stad Wageningen en de website cultuurinwageningen.nl wekelijks aandacht aan een van die raadsels. Voor reacties is wikiwageningen beschikbaar.

Van der Zee doet dit in opdracht van de openbare bibliotheek Wageningen. De bieb wil een website maken die alle openbare kunst in Wageningen in kaart brengt en documenteert. De site moet eind dit jaar in de lucht zijn. In het jongste nummer besteedt Resource aandacht aan een vijftal kunstraadsels die rechtstreeks met Wageningen UR te maken hebben. Zoals dus de kei van het Kopshuis.