Student - 17 mei 2010

Wie in Forum studeert, wil er ook goedkoop eten

Forum is van ’s ochtends acht tot ’s avonds elf open, maar voor ontbijt en diner kun je er voorlopig niet terecht. Zelfs tussen de middag blijven studenten niet massaal op de campus. Ze gaan liever gezellig thuis lunchen. Is nog goedkoper ook.

25-Kantine-GA-4745.jpg
Als student kun je de hele dag zoet zijn op de campus. Met colleges, practica en zelfstudie, en tussendoor een uurtje sporten op de Bongerd. Maar gezien de stroom fietsers tussen de middag en 's avonds, blijven veel studenten er niet langer dan nodig. Tussen de middag thuis een boterham eten is goedkoper en gezelliger, zeggen veel studenten.
Bewoners van barak 55 op Droevendaal zijn voor de gezelligheid zelfs een pannenkoekenlunch voor Droefbewoners begonnen op donderdag tussen de middag, met smoothies voor de vitamines. Een idee van de Britse Louise, die vlak voor Pasen met weemoed moest denken aan de Pancake Day van thuis. Vanaf een euro kun je mee-eten, ook als je veganist bent, want daar worden aparte pannenkoeken met sojamelk en zonder ei voor gebakken. Honing en eieren worden ook geaccepteerd.
Wie liever echt warm eet tussen de middag, kan op Forum blijven. Maar daar maken maar weinig mensen gebruik van. 'Als ik per dag veertig maaltijden verkoop, is het veel', vertelt Erik Metzer van Albron. 'We zien het meer als extra service voor buitenlandse studenten en medewerkers. Nederlanders lunchen nog steeds met brood, soep en melk.' Maar ook bij de warme maaltijden is de prijs een punt, vertellen de mensen die buiten Forum bij een afhaalchinees een bakje eten komen kopen. Het zijn vooral buitenlandse studenten en medewerkers, met allemaal hetzelfde argument: het is goedkoper dan in Forum en het is meer. 'Het is te ver om naar mijn kamer op en neer te gaan', vertelt de Ghanese Abena. 'Een maaltijd in de kantine is te weinig en te duur. Hier heb ik de rest van de middag genoeg aan.' Was er eerst maar één restaurant dat langskwam met eten, inmiddels zijn meer partijen in het gat gesprongen.
Metzer ziet de groeiende kofferbakverkoop met lede ogen aan, maar voor minder kan hij geen lunches aanbieden, zegt hij. 'Ik moet aan allerlei eisen voldoen en pacht betalen.' Avondeten gaat hij voorlopig ook nog niet aanbieden. Zelfs een pilot zit er nog niet in, omdat dat enkele tienduizenden euro's kan kosten. 'We moeten rond de honderdvijftig maaltijden verkopen om rendabel te zijn. Als Orion straks klaar is,  blijven studenten misschien langer hangen op de campus.' Als hij er drank bij kon verkopen, zou het misschien makkelijker uit kunnen.
Een korte rondgang op Forum leert dat de behoefte aan avondeten er wel is, zowel bij Nederlandse als buitenlandse studenten. Vooral bij studenten die niet alleen voor colleges en practica naar Forum komen, maar er ook 's avonds gaan zitten studeren, of waar thuis weinig samen gekookt worden. Anderen zullen toch liever thuis eten: omdat ze koken leuk vinden, hun huisgenoten gezellig zijn, of omdat ze pas om negen of tien uur eten. Vooruitlopend op de uitkomsten van een onderzoek van de studentenraad (zie kader) heeft Students in Free Enterprise (SIFE) Wageningen voor elkaar gekregen dat er binnenkort in het Restaurant van de Toekomst warm gegeten kan worden op dinsdag- en donderdagavond.
Vanaf vijf uur kun je van een buffet voor 5 euro een hoofdgerecht opscheppen. Je moet je wel vooraf laten registeren en toestaan dat camera's je eet- en drinkgedrag vastleggen, voor onderzoek naar het kiezen van gezond voedsel. Noem het ook alsjeblieft geen nieuwe mensa, zegt voorzitter Loet van Rammelsberg van SIFE. 'Heel veel studenten denken bij een mensa aan vies, taai eten in een donkere ruimte, en dat is dit dus niet.'
De prijs voor avondeten op de campus wordt wel een punt. Vijf euro is wel het maximum, leert een korte rondgang. Zeker de Nederlandse studenten hebben er minder voor over. Voor 3,50 zouden ze wel aanschuiven. 'Dat betalen we ook als we op de vereniging eten', reageren meiden van een jaarclub van Ceres. 'Als het duurder wordt, kun je net zo goed thuis koken.' Maar of een cateraar daar zonder subsidie een gezonde maaltijd voor op tafel kan krijgen?
Enquête
De studentenraad onderzoekt momenteel de behoefte van studenten aan een nieuwe eetgelegenheid in de avond, onder meer met een enquête. De eating facility committee is opgericht na de beëindiging van de subsidies aan de mensa's bij studentenverenigingen, vorig jaar. Voor de zomer moet het eindrapport klaar zijn.