Nieuws - 19 september 2002

Wetenschapswinkel onderzoekt toekomst zorgdorp

Wetenschapswinkel onderzoekt toekomst zorgdorp

Dat de zorgboerderij in opmars is zal bij veel mensen bekend zijn, maar er is inmiddels ook sprake van een zorgdorp. Bij Barneveld ligt De Glind, een klein dorp dat voorheen bijna geheel bestond uit een instellingen die kinderen en jongeren opvangt die thuis niet terecht kunnen, bijvoorbeeld omdat ze daar bedreigt worden. De Wetenschapswinkel onderzoekt de toekomst van het dorp.

De Glind was vroeger een internaat, maar gaat echter steeds meer op een gewoon dorp lijken, omdat ook andere mensen in de mooie landelijke omgeving gaan wonen. De gemeente Barneveld, die De Glind nog steeds ziet als een instelling, werd onlangs op het matje geroepen door de provincie Gelderland. De statenleden vonden dat de gemeente onvoldoende aandacht had voor de toekomst van De Glind, waarvan niet duidelijk is of het een instelling moet blijven of een echt dorp moet worden.

Die duidelijkheid wordt nu geboden door de Wageningse Wetenschapswinkel. De Wetenschapswinkel organiseerde een onderzoek dat verschillende scenario's voor de toekomst van het dorp omschrijft. De combinatie van zorg en landbouw, ook elders in opmars, speelt in een van de opties een belangrijke rol. Het rapport wordt binnenkort gepresenteerd tijdens een workshop waarin de bewoners van het dorp samen met andere betrokkenen ? gemeente, provincie en zorginstelling ? gaan praten over de toekomst. | J.T.