Nieuws - 10 november 2010

Wetenschappers zijn net mensen

Voor niet-ingewijden zijn wetenschappers vaak maar rare snuiters. Wat drijft hen eigenlijk? Een reeks documentaires over topwetenschappers probeert daar een antwoord op geven. Een analyse.

De Magie van Wetenschap, heet de reeks van zeven documentaires over wetenschappers die vanaf komende maand op de zondagavond wordt uitgezonden op Nederland 2. Het zevental werd in opdracht van de KNAW geportretteerd door evenzoveel min of meer gerenommeerde documentairemakers. Aan bod komen achtereenvolgens een theologe (Ellen van Wolde), een wiskundige (Hendrik Lenstra), een hersenonderzoeker (Peter Hagoort), een archeoloog (Wil Roebroeks), een econoom (Arnoud Boot), een theoretisch fysisch chemicus (Theo Odijk) en een stamcelonderzoeker (Hans Clevers). Geen Wageningers helaas.
Maar dat mag de pret niet drukken. De serie is een absolute aanrader. Niet vanwege de beloofde magie van het wetenschappelijk bedrijf. Daar wordt de buitenstaander ook na het zien van de serie niet veel wijzer van. Ook niet vanwege de verhelderende kijk op de diverse takken van wetenschap die de revue passeren: de inhoud ging de filmers duidelijk ver boven de pet. Maar juist daarom richt de aandacht zich vooral op de mens achter de toponderzoeker. En dat levert genoeg stof der herkenning op. Zulke profs en collega's kennen we immers allemaal.
Onbedaarlijk grappig bijvoorbeeld is de wiskundige Lenstra. Een geboren nerd, maar wel eentje die groot respect afdwingt. Door zijn tedere zorgzaamheid voor zijn moeder, zijn bijna kinderlijke blik op de wereld om zich heen. Zijn droge humor.
Een topper is ook het portret van theologe Van Wolde, die ontdekte dat de eerste regel van het scheppingsverhaal altijd verkeerd is begrepen. Diezelfde verwondering, diezelfde ontwapenende onbevangenheid. Zelfs met een camera hinderlijk dicht op haar huid kan ze tot tranen toe ontroerd raken door de lichtval op de muur van een kerk.
De Magie van de Wetenschap, kijken! Eerste aflevering zondag 7 november: Ellen van Wolde, In den beginne.