Nieuws - 14 juli 2016

“Wetenschappers moeten Britten niet buitensluiten”

tekst:
Hoger Onderwijs Persbureau

Jammer van de Brexit, zeggen Europese universiteiten, maar laten we vooral blijven samenwerken met de Britten. “Er moet door alle geruchten geen verkeerde sfeer ontstaan.”

Zijn Europese wetenschappers opeens huiverig om met Britten in zee te gaan, zoals dagblad The Guardian schreef? Nergens voor nodig, benadrukt de League of European Research Universities (LERU) vandaag in een verklaring.

Voorlopig blijft alles bij het oude, stelt Kurt Deketelaere, hoogleraar rechtsgeleerdheid in Leuven en voorzitter van de LERU. “Het Verenigd Koninkrijk is een bijzonder belangrijke research power in de wereld. Wij kunnen het ons niet veroorloven om niet meer samen te werken en omgekeerd hebben de Britten ook Europa nodig.”

Waarom wilde de LERU dit onderstrepen?

“Omdat er blijkbaar mensen zijn die denken dat UK-partners niet meer nodig zijn in de wetenschap, of dat ze niet meer in onderzoeksvoorstellen betrokken moeten worden. Op dit moment verandert er nog helemaal niets aan de positie van de Britten in Europa.”

In dagblad The Guardian stond dat Britse wetenschappers een golf van discriminatie over zich heen krijgen sinds het referendum. Ze zouden een financieel risico zijn in Europese samenwerkingsverbanden.

“Ik heb tegen onze Britse leden gezegd: als jullie bewijzen van discriminatie hebben, zwart op wit, laat het dan weten. Maar we moeten absoluut vermijden dat het een self-fulfilling prophecy wordt. We moeten oppassen dat er geruchten en verhalen de ronde doen waardoor mensen gaan denken: laat ons geen Britten meer aan boord nemen. Voorlopig is het in de wetenschap business as usual.”

Wat zullen volgens u de gevolgen van een Brexit zijn voor de wetenschap?

“Eerst moeten we kijken of het echt zover komt. Misschien schroeven de Britten hun besluit zelf wel terug. Maar volgens mij zullen de gevolgen veel minder dramatisch zijn dan nu wordt voorgesteld. We komen waarschijnlijk tot een situatie van een klassiek associate membership, waarbij de Britten wel toegang houden tot de interne markt en ook free movement of people moeten toestaan. Dan zullen ze ook bij het Europese wetenschapsprogramma en Erasmus+ betrokken blijven.”