Nieuws - 25 september 2018

Wetenschap en film in MovieTalks

tekst:
Roelof Kleis

Speelfilms zijn altijd goed voor een gesprek. Zeker als de film raakt aan jouw vakgebied als wetenschapper. Ziedaar de formule voor de serie MovieTalks in het Heerenstraat Theater.

© Chungking Express

De reeks van (voorlopig) zeven filmvoorstellingen van WUR samen met de bioscoop gaat 26 september van start met de vertoning van Chungking Express. De film wordt ingeleid door bestuursvoorzitter Louise Fresco. Zij krijgt twintig minuten om te vertellen over de speciale rol die voedsel speelt in films. De filmreeks is onderdeel van de viering van 100 jaar WUR.

Dat Fresco de reeks aftrapt, is niet toevallig. De serie filmvertoningen is haar idee. In haar Amsterdamse tijd organiseerde ze bijna tien jaar geleden samen met het Filmmuseum de serie Film & Food over eten in speelfilms. Samen met Helen Westerik schreef ze naar aanleiding daarvan het boek Verraad, Verleiding en Verzoening, over de rol van voedsel in speelfilms.  

MovieTalks.programma.jpg

Betekenis
Eten in film heeft volgens Fresco altijd een betekenis. Er wordt nooit zomaar voedsel in beeld gebracht. ‘Het heeft voor de regisseur altijd een betekenis. Het zijn vaak details, die mensen in eerste instantie niet opmerken. Voedsel is een geweldige lens waardoor je films kunt bekijken. In Amsterdam was de serie een enorm succes, vandaar dat ik heb voorgesteld voor de Centennial iets vergelijkbaars te doen.’

Voedsel is een geweldige lens waardoor je films kunt bekijken
Louise Fresco

In sommige films ligt de rol van eten er heel dik bovenop. Wie kent niet La Grande Bouffe (1973), waarin een stel oudere vrienden zich probeert dood te eten, om op die manier aan hun burgerlijke bestaan te ontsnappen. In Chungking Express (1994) is de rol van voedsel een stuk subtieler. De film is een Hongkongs romantisch drama dat inzoomt op de problematische liefdeslevens van twee politieagenten.

Ananas
Een van de twee agenten, Agent 223, worstelt met de zojuist (op 1 april) verbroken relatie met zijn vriendin May. Hij koopt een maand lang elke dag een blik ananas, het lievelingseten van May, met de uiterste vervaldatum 1 mei. Hij houdt zichzelf voor dat aan het eind van de maand de relatie hersteld is of ook zijn vervaldatum heeft bereikt. In het verhaal van de tweede agent, Agent 663, speelt de fastfoodshop Midnight Express een centrale rol.

De nieuwe serie loopt tot volgend voorjaar. Dit jaar staan na Chungking Express nog Beijing Taxi (16-10, inleider rector magnificus Arthur Mol) en AlphaGo (20-11, Dick de Ridder/Willem Jan Knibbe) op het programma. Volgend jaar is het de beurt aan Antz (15-01, Marcel Dicke), Sour Grapes (20-02, Saskia van Ruth), Fitzcarraldo (19-03, Frits Mohren) en Chasing Coral (16-04, Ronald Osinga). Kaartjes zijn te bestellen op de website van Heerenstraat Theater.