Nieuws - 1 januari 1970

Werkstraf voor karperdief

Werkstraf voor karperdief

Werkstraf voor karperdief

Een 21-jarige Wageninger is veroordeeld tot veertig uur werkstraf voor het stelen van zestien koi-karpers van de Landbouwuniversiteit. De man had de vissen vorig jaar gestolen uit een bassin van de leerstoelgroep Visteelt en visserij. Toen de politie hem een paar dagen later in de kraag greep, had hij drie vissen verkocht en een aantal uitgezet in de Wageningse gracht. Visteelt en visserij wist nog vier vissen terug te halen, maar die waren binnen een paar weken dood. Ze hadden infecties opgelopen in de vreemde vijver. De karperdief zei voor de rechter uit dierenliefde te hebben gehandeld. Die vissen worden gebruikt als voer voor meervallen.

Waarschijnlijk had de karperdief nog een ander motief: sommige koi-karpers brengen twee miljoen gulden op. Volgens Sietze Leenstra, bedrijfsleider van proefaccommodatie De Haar, zijn de koi van de LUW niet veel waard. Wij kweken ze voor het onderzoek, niet voor de sier. Leenstra gebruikt de koi overigens niet voor het voeren van zijn meervallen. Dan zouden we heel wat karpers nodig hebben. Karpers zijn voor negentig procent water.

Visteelt en visserij doet genetisch onderzoek naar koi-karpers. Genetisch identieke karpers hebben toch een verschillend vlekkenpatroon. De onderzoekers zijn op zoek naar de oorzaak van dat verschijnsel. K.V

Johannis Samallo, analist Experimentele dierkunde