Nieuws - 12 september 2002

Werkplek: Wereldbodemmuseum ISRIC

Werkplek: Wereldbodemmuseum ISRIC

Ze komen helemaal uit China, de bodemprofielen die momenteel staan opgesteld in de tijdelijke expositie in het wereldbodemmuseum ISRIC op Duivendaal. Klei?ge en zandige bodems zijn te zien met patronen en kleurschakeringen die het hart van menig bodemspecialist sneller doet kloppen.

"Het sluit goed aan bij de komst van de vele Chinese studenten in Wageningen", vertelt Susanne Laven. De bodemkundestudent onderzoekt in het kader van een afstudeervak bij de leerstoelgroep communicatie- en innovatiestudies welke mogelijkheden er zijn om de bodemprofielen van ISRIC in te zetten in het VWO-onderwijs. Scholieren zouden heel goed voor bijvoorbeeld het vak aardrijkskunde de bodemprofielen kunnen bestuderen. Nu zijn het vooral bodemkundestudenten uit Nederland en omliggende landen en MSc-studenten die het museum bezoeken. In het magazijn kunnen ze bodemprofielen uit bijna elk land van de wereld vinden.

Laven is net begonnen bij het ISRIC, maar ze ziet nu al wat er ongeveer moet gebeuren om de profielen aantrekkelijk te maken voor scholieren. "Er hangen bij elk profiel al wat foto's van het gebied waar ze vandaan komen. Maar de tekst die er bij staat, is nu eigenlijk alleen interessant voor mensen die er veel vanaf weten. Er worden diepgaande vaktermen gebruikt en de tekst is ook in het Engels. Het moet in ieder geval vertaald worden. Daarnaast denk ik dat het aardig is om het wat meer interactief te maken: Je zou bijvoorbeeld drie bakken met klei, zand en silt erbij kunnen plaatsen zodat de scholieren de verschillende materialen kunnen voelen."

Laven wil binnenkort scholieren en docenten uitnodigen om hun interesse naar de bodemprofielen te peilen. "Uiteindelijk hopen we meerdere klassen inclusief de leraren warm te maken voor een bezoek aan het ISRIC." | H.B.

Zie ook: www.isric.org