Wetenschap - 30 augustus 2001

Werkplek: Universitair Sportcomplex de Bongerd

Twee tot drie dagen per week is terreinmeester Herman Hendriksen bezig met uitmeten, uitzetten en spuiten van lijnen op de sportvelden van de Bongerd. Jaarlijks spuit hij tussen de honderd en honderdvijftig kilometer belijning, al tien jaar lang. "Voor de Algemene Introductiedagen heb ik alles belijnd voor spellen. De week erop voor de introductiedag van de bakkersvakschool, nu ben ik bezig met het uitzetten van acht velden voor een landelijk studentenvolleybaltoernooi, volgende week is er de Veluweloop, veertien dagen verder hebben we We-day en tussendoor zijn er nog voetbaltoernooien. Ja het is druk. En nu is het extra druk omdat, door de MKZ in het afgelopen voorjaar, toernooien uitgesteld zijn tot het najaar. Volgend jaar wordt het nog erger, dan komt scholengemeenschap Pantarijn hier ook sporten."

Behalve voor de belijning is Hendriksen verantwoordelijk voor het onderhoud van zes tennisbanen en de atletiekbaan. "De gravelbanen moet ik alle dagen slepen - dat doe ik met een trekker met een sleepnet erachter - en daarna sproeien. 's Winters doe ik vooral het zware werk, veel schoffelen en onkruid weghalen met de hand. Vergif gebruiken we niet. Ook niet voor de mollen. Jaarlijks vang ik er honderdvijftig tot tweehonderd, met de schop. Voor mei moet hen de nek zijn omgedraaid, voordat ze jongen krijgen."

Niet alleen onkruiden en mollen leveren werk op, gemak- of vernielzuchtige mensen ook. In plaats van om te lopen, maken sommige mensen gaten in het gaas om bij zwembad te komen. Ook worden 's avonds geregeld lampen vernield. En dan zijn er altijd nog de blikjes en het andere afval dat de terreinmeester kan opruimen. | M.H., foto G.A.