Wetenschap - 14 november 2002

Werkplek: Recreatieplas De Beerendonck, tussen Nijmegen en Wychen

"Oh! Kijk: vieze handen", roept de studente Milieuhygi?ne Mareille van Hall uit als ze de sedimentval aanpakt van een duiker. "En ik werk nog wel in een restaurant." De buis hing op zeventien meter diep in de recreatieplas De Beerendonck en is zwart uitgeslagen. Met vuile handen moet Van Hall het met de val opgevangen watermonster overgieten.

Diep in het water van de recreatieplas De Beerendonck ligt het onderwaterhuis Aquavilla van duikvereniging De Kaaimannen. Een container met ramen die internationale bekendheid geniet omdat het zo'n mooi duikobject is. Van Hall is met haar begeleider dr Miquel L?rling van de leerstoelgroep Aquatische ecologie en waterkwaliteitsbeheer en medestudent Milieuhygi?ne Laurens Zaal op onderzoek bij de recreatieplas, omdat de plas troebel is. De duikvereniging heeft de leerstoelgroep gevraagd om te onderzoeken hoe dat komt. Duiken in troebel water kan zelfs gevaarlijk zijn, want door de troebelheid is het moeilijk om de diepte in te schatten. En je ziet natuurlijk niets vanuit de Aquavilla.

L?rling en Zaal liggen tussen leden van de duikvereniging in het water. Van Hall zit als enige in het bootje. De duikers duiken naar de verschillende sedimentvallen die door de onderzoekers in de plas zijn uitgezet. Met de sedimentvallen wordt op verschillende dieptes sediment opgevangen, vertelt L?rling. "We kijken hoe troebel het water is op verschillende dieptes en waardoor dat wordt veroorzaakt." De watermonsters uit de sedimentvallen worden in het laboratorium op de Dreijenborch geanalyseerd. | M.W., foto G.A.