Wetenschap - 16 mei 2002

Werkplek: RIVO IJmuiden

Werkplek: RIVO IJmuiden

Ing. Karin Kloosterboer ontmantelt een pers waarin een 'zalmkaas' is gemaakt. Kloosterboer werkt bij het RIVO op de afdeling vistechnologie en visteelt, die onder andere levensmiddelentechnologisch onderzoek doet naar de mogelijkheden om producten te maken van visafval. De zalmkaas is gemaakt van restjes zalmvlees die na het snijden van de filet tussen de graten waren blijven zitten. Samen met hulpstoffen en een flinke scheut water - 'het mag natuurlijk niet te duur worden' - vormt de zalm een vissig soort boterhamworst.

Het RIVO onderzoekt verschillende mogelijkheden om nuttige producten te halen uit de afvalstromen van de visindustrie. Zo zou collageen uit vishuiden wellicht de gelatine uit botten kunnen vervangen. En wie weet, komt het ook nog eens tot zalmworstjes volgens IJmuidens recept. | K.V., foto G.A.

Re:ageer