Nieuws - 14 maart 2002

Werkplek: Proefveld grasrassen Nergena

Werkplek: Proefveld grasrassen Nergena

Op handen en voeten kruipen ze het veld over, gebroederlijk naast elkaar. Rij voor rij steken Teus van de Pol en Jan van Leijen met een groot mes verkeerde grassen en onkruid uit. Met een geroutineerd gebaar gooien ze de plantjes aan de kant. "Het lijkt eentonig, maar het is steeds een ander grasje." Ze hebben er zo te zien geen moeite mee de verkeerde grassen te onderscheiden van de goede. Vandaag werken ze in de veldbeemd, een grassoort die veel last heeft van onkruid. De zon schijnt uitbundig, maar begin maart is een regenbroek toch geen overbodige luxe tegen optrekkend vocht en kou. Zo na de winter is dit werk weer even wennen en het zal wel de nodige spierpijn opleveren.

Op proefbedrijf Nergena van Plant Research International verzorgen Van de Pol en Van Leijen een veld voor rassenonderzoek. Het is onderverdeeld in 3800 kleinere veldjes met 1900 grasrassen, allemaal in tweevoud. Veredelaars laten hier hun nieuwe rassen testen en vergelijken met oude, beproefde rassen. De veldjes moeten er piekfijn uitzien. "We moeten het beter doen dan de klant, de kwekers."

Beide mannen verzorgen het proefveld van begin tot eind. Eerst krijgen ze van een onderzoeker een planning en een schema dat aangeeft welk ras moet komen. Dan gaan ze het veld aanleggen en inzaaien. Tot twee jaar geleden zaaiden ze met de hand, nu doen ze dat met een machine. Ze zetten etiketten erbij met een rasnummer. De veldjes houden ze schoon, tot ze het veld weer moeten opruimen. En dan begint alles weer van voren af aan met nieuwe rassen erbij. | M.Hg, foto G.A.