Wetenschap - 6 juni 2002

Werkplek: Proeftuin Nergena, Bennekom

Werkplek: Proeftuin Nergena, Bennekom

"Wij hebben hier schitterende nieuwe plantenrassen staan, maar ze mogen nooit en te nimmer mee naar huis worden genomen", verzucht Rinie Verwoert. Als beheerder van de Proeftuin Nergena ziet hij heel wat nieuw veredelde planten die toch vaak niet in de Nederlandse winkels terechtkomen.

Geert Scholten is nu bezig met de dagelijkse verzorging. Hij knipt de lelies voor een bladmeting.

Proeftuin Nergena, genoemd naar het vroegere landgoed, ligt aan de Bornsesteeg, net in Bennekom. Er staat een kascomplex van een halve hectare met twintig afdelingen, tien klimaat-, koel- of vriescellen en een bedrijfsgebouw met diverse werkruimtes. Er ligt ook proefgrond voor de vollegrondsgroenten, vaste planten en eenjarig zaai- en perkgoed.

Jaarlijks komen er rond de negenhonderd aanvragen binnen voor het registratie- en kwekersrechtonderzoek. Deze worden onderzocht door het Centrum voor Rassenonderzoek Nederland, onderdeel van Plant Research International. Er zijn twee opdrachtgevers, de Raad voor het Kwekersrecht en het Communautair Bureau voor Plantenrassen in Frankrijk. Het is onmogelijk een aanvraag te weigeren. Dit is soms erg lastig omdat er vaak meerdere gewassen in een afdeling staan die wel allemaal in hetzelfde klimaat moeten leven.

Ieder nieuw gewas krijgt een protocol waarin de verzorging wordt beschreven. Vaste prik is ook het logboek dat iedere soort krijgt en bij de ingang van de afdeling hangt. Hierin worden onder meer bijgehouden de zaai-, stek- en plantdata, de proefopzet en de hoeveelheid bemesting. Ook de bestrijding van ziekten en de waarnemingen worden genoteerd.

Verwoert hoort vaak dat dit gezien het enorme aantal vari?teiten en bloeiende planten het mooiste kascomplex van Wageningen is. Of dat zo is, laat hij graag aan het oordeel van anderen over. | E.T., foto G.A.