Nieuws - 6 september 2001

Werkplek: Proefhal afvalwaterzuivering

Werkplek: Proefhal afvalwaterzuivering

Aan een doodlopend stuk, aan het eind van de Bornsesteeg, staat de proefhal voor afvalwaterzuivering van de sectie Milieutechnologie. Overal in en om het gebouw hangt een rioolwaterlucht. Geen wonder, want een pijpleiding voert rechtstreeks afvalwater aan van de rioolwaterzuivering in Bennekom. Een filter houdt het grof vuil hierin tegen, zoals maandverband, condooms, bladeren en een enkele keer een dood konijn. Een deel van het afvalwater gaat daarna direct naar de proeven, de rest mag eerst bezinken.

Opvallend veel onderzoekers bij de proefhal komen uit het Midden-Oosten, waar water schaars is en hergebruik van afvalwater extra belangrijk.

Spil van de proefhal is Bert Willemsen, een man die alles kan: hout bewerken, metaal bewerken, werken met elektrotechniek of koeltechniek. In 1987 begon hij als technische man in de werkplaats van het Biotechnion, in eerste instantie als uitzendkracht. Inmiddels werkt hij zeven jaar bij Milieutechnologie.

In de hal draaien altijd tien tot vijftien onderzoeken tegelijk. Willemsen bouwt de proefopstellingen. Op het moment maakt hij een klimaatkamer met drie vacu?mtoiletten en reactoren. Verder varieert zijn werk van het halen van kopieerpapier en onderhoud van de voorzieningen tot de aanschaf van apparatuur en doorberekening van de kosten. "Maar het mooiste vind ik het om een hele installatie te bouwen. Vooral als die een beetje gecompliceerd is, daar leef je je in uit." Zijn ogen glimmen.

Als een onderzoek is afgelopen, breekt Willemsen de installatie ook weer af. "Soms heb je mooie dingen gebouwd, maar jaren later staan ze buiten of bij het oud ijzer." Hij zit er niet zo mee; hij zet er altijd weer iets voor in de plaats. | M.H., foto G.A.