Nieuws - 30 mei 2002

Werkplek: Proefboerderij de Ossekampen

Werkplek: Proefboerderij de Ossekampen

Een groepje eerstejaarsstudenten struint gehuld in een groene overall, met kaplaarzen aan, tussen de koeien door. Met een practicumformulier op de arm, luisteren ze naar de aanwijzingen van de docent. Dit is de tweede keer dit jaar dat de aanstaande dierwetenschappers proefboerderij de Ossekampen bezoeken. Gisteren gingen de koeien en geiten op de weegschaal. Vandaag staat het kijken naar de uiers en de eigenschappen van de koe op het program.

Ben Smit vindt zo'n practicummiddag erg leuk. Wel heel wat anders dan zijn vorige studie Bedrijfskunde in Amsterdam. Gelukkig maar, verzucht hij. "Eerst keek ik naar de werkgelegenheid, nu wil ik mijn hobby, vissen, gaan uitoefenen." Voordat hij zich in de visteelt kan gaan specialiseren, maakt hij kennis met dit gebied van de dierlijke productie, het boerenbedrijf. Maar ook erg interessant.

De koeien moeten nu naar de melkrobot. Daar hebben ze nog meer zin in dan anders, want door het practicum staan ze nu al elf uur in de wacht, normaal is dat acht uur. De uiers staan dan ook op springen. Vol ongeduld maken de zwartbonte melkkoeien hun gang tussen de schotten en door klaphekjes naar de robot. Per tweetal worden ze gemolken. Gewapend met pen en papier kijken de studenten toe. In de stal hebben ze al zaken genoteerd als de vooruier- en achteruieraanhechting. Nu bepalen ze de melkafgifte per halve minuut. De arm van de melkrobot gaat zonder tussenkomst van een mensenhand naar de uier en sluit de tepelbekers aan. Dat gaat nog wel eens mis. E?n koe moet nog een keer, want twee bekers zaten niet goed op de spenen. | E.T., foto G.A.