Nieuws - 19 september 2002

Werkplek: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Afdeling ICT/Systeembeheer

Werkplek: Praktijkonderzoek Plant en Omgeving, Afdeling ICT/Systeembeheer

De kamer van de systeembeheerder van Praktijkonderzoek Plant & Omgeving (PPO) staat vol met pc's. Kabels die overal overheen lopen geven het geheel een rommelige indruk. "Maar dat is eigen aan chaoten," zegt systeembeheerder Alexander van Ittersum.

Om inbraak te voorkomen draait Van Ittersum de deur altijd op slot. Daardoor kunnen de schoonmakers niet op zijn kamer. "Er slingeren dus nog wel eens koffiebekertjes rond."

Van Ittersum is de enige systeembeheerder op zijn locatie. Zijn collega's werken verspreid over ongeveer twaalf locaties. Samen proberen zij de ICT van de verschillende afdelingen van de Kenniseenheid Plant te integreren. "Het ICT-gebeuren moet meer ??n geheel worden. Uiteindelijk moet op alle locaties vergelijkbare ondersteuning worden geboden."

Gebruiksvriendelijkheid is hierbij volgens de systeembeheerder van groot belang. Tijdens zijn vorige baan heeft Van Ittersum geen ervaring opgedaan met de ondersteuning van gebruikers. Bij PPO had hij daar in het begin dan ook moeite mee. "Maar nu blijkt dat toch wel een van de leukste aspecten van het werk te zijn."

Van de computers op zijn kamer wordt een deel gebruikt om het WUR-net in het klein na te bootsen. Via dit netwerk moet Wageningen UR naar de buitenwereld als een geheel overkomen. Van Ittersum: "Mijn collega's en ik werken hier zo nu en dan aan om ervaring met het WUR-net op te doen."

Van Ittersum heeft samen met zijn collega's allerlei werkgroepjes opgericht om in de toekomst op verschillende gebieden mensen vergelijkbare ondersteuning te kunnen bieden. De gebruikers zo goed mogelijk van dienst zijn, dat is de grootste uitdaging voor van Ittersum. "Systeembeheerders denken snel in termen van techniek. Maar het belangrijkste is toch om het de gebruiker naar de zin te maken." | L.M.