Nieuws - 21 juni 2001

Werkplek: Practicumzaal Transitorium

Werkplek: Practicumzaal Transitorium

Meestal doet biochemisch analist ing. Adrie Westphal zelf laboratoriumwerk, maar hij begeleidt ook geregeld practica. In de practicumzaal zijn MSc-studenten bezig met biochemische scheidingsmethoden. In twee weken tijd leren ze omgaan met verschillende technieken en apparaten om enzymen te zuiveren. Westphal is een van de drie practicumbegeleiders op de zaal. Als het nodig is, schiet hij te hulp of legt hij dingen uit. In het Engels, in dit geval.

Vandaag heeft Westphal drie groepjes van drie onder zijn hoede die eiwitten isoleren uit een hittebestendige bacterie die leeft in zee, bij temperaturen van honderd graden Celsius. De studenten laten bacteriemateriaal door een kolom lopen. Door de omstandigheden in de kolom, zoals de pH of de zoutsterkste, te vari?ren, scheiden ze de verschillende eiwitfracties steeds verder. Het is de bedoeling dat ze uiteindelijk ??n bepaald eiwit overhouden. Met gelplaatjes controleren ze of dat gelukt is. Zit er nog maar ??n rij gekleurde bandjes op de gel, dan hebben ze ??n zuiver eiwit ge?soleerd.

Andere keren isoleren de studenten bijvoorbeeld een eiwit uit een kippenei. De eerste stap daarbij is het scheiden van eigeel en eiwit: gewoon een ei kapot tikken in een kommetje en de dooier eruit halen. "De dames zijn daar geroutineerder in dan de heren", is hem opgevallen.

"Het is leuk om de studenten wat te leren", zegt Westphal over zijn werk als begeleider. "En je leert er zelf ook van, want hier gebeurt wel eens per ongeluk wat je zelf op het lab niet gauw doet. Bijvoorbeeld aceton gebruiken in plaats van water. Dat levert soms verrassende resultaten op." | M.H., foto G.A.