Organisatie - 2 november 2017

Werkplek: Peutervoeding

tekst:
Roelof Kleis

Met die houten stellingen vol levensmiddelen heeft de ruimte waar Annemieke Pustjens en haar collega Dave Khodabux werken wel iets weg van een magazijn of een voorraadkelder. Maar het is een werkkamer op de campus. Om precies te zijn: de kamer van het team Authenticiteit en Nutriënten van Rikilt, op de derde verdieping van het gebouw, helemaal in de westelijke punt. Het is een glazen kooi met fraai uitzicht op het Dassenbos en The Field.

foto Margriet van Vianen

‘Bij helder weer kun je de windmolens bij Ede zien’, zegt Pustjens. Maar het gaat dus om die boodschappen. Die zijn geen appeltje voor de dorst, maar onderzoeksmateriaal. Onderdeel van een lopend onderzoek naar peutervoeding. ‘Wat volwassenen aan macronutriënten en toxines binnenkrijgen, is vrij goed bekend. Maar van kinderen van 1 tot 3 jaar weten we eigenlijk niks’, licht projectleider Pustjens toe. Het onderzoek moet daar licht op schijnen. Daartoe is een pakket aan boodschappen samengesteld dat representatief is voor wat een gemiddelde peuter eet. ‘1942 producten van 160 soorten voedingsmiddelen.’ Alleen de houdbare levensmiddelen liggen nog in de schappen: een heel palet aan tomatenketchup, blikgroente, appelmoes, rijst et cetera. De niet-houdbare producten, zoals fruit en brood, zijn al verwerkt. De analyse richt zich op macronutriënten als eiwitten en vezels, maar ook op zware metalen. Pustjens: ‘Arseen is bijvoorbeeld belangrijk. Dat wordt nogal eens gevonden in rijst en peuters eten veel rijstwafels.’


Re:ageer