Wetenschap - 11 januari 2001

Werkplek: Laserlab Agrotechnion

Werkplek: Laserlab Agrotechnion

Arjan Gijsbertsen, student Landbouwtechnische wetenschappen, is aan het werk in het laserlab. Voor zijn afstudeervak heeft hij het afgelopen half jaar een opstelling gemaakt die geschikt is voor infrarood fotothermische radiometrie. Met een laser kun je hiermee informatie verkrijgen over de oppervlaktelaag van monsters van bijvoorbeeld fruit of hout, zonder deze aan te raken of te beschadigen. Gijsbertsen: "Het bouwen van de opstelling heeft heel veel werk gekost, maar was wel de moeite waard. Het is heel leuk om met niets te beginnen en te eindigen met een goed werkende opstelling."

Werken in het laserlab is anders dan gewoon achter de computer zitten in een kantoor. Gijsbertsen: "De omgeving waarin ik werk, is inderdaad niet alledaags. Als ik met de opstelling bezig ben, sta ik heel veel. Je moet dan eigenlijk continu bij de opstelling blijven. Verder zijn de lasers die hier staan heel gevoelig voor trillingen, dus daar moet je de hele tijd rekening mee houden."

Om ervoor te zorgen dat zo weinig mogelijk trillingen de metingen be?nvloeden, zijn er enkele zichtbare voorzorgsmaatregelen getroffen in het lokaal. De tafels waarop de proefopstellingen staan, zijn van dik marmer en de poten van enorm dik beton. Verder hangen er aan het plafond om de zoveel centimeter verticale platen, die ervoor moeten zorgen dat de luchtstroming zo gering mogelijk is. Gijsbertsen: "Alles van de opstelling wat vast kan, staat ook vast en verder is het gewoon een kwestie van voorzichtig doen en zoveel mogelijk trillingen proberen te voorkomen." | E.L.