Wetenschap - 28 november 2002

Werkplek: Laboratorium voor Microbiologie, Wageningen

Twee Portugese studenten zijn tijdelijk aan het werk in het statige gebouw van Microbiologie op de Wageningse Berg. Jo?o Brand?o en Carla Yu Belo, afkomstig van een technische school, doen onderzoek tijdens hun trainingsperiode. Hun school heeft een overeenkomst met het college in Ede. Yu Belo licht toe: "Ieder jaar komen studenten naar Nederland. De Edese leraar is onze supervisor, en heeft hier werk voor ons gevonden. We kwamen met zijn vieren, twee meisjes werken nu bij een bedrijf in Ede."Het bevalt Yu Belo en Brand?o wel in Wageningen, behalve 's nachts en tijdens de weekenden. "Sinds de dag dat we hier zijn doen we onderzoek, wat we hiervoor nog nooit gedaan hadden."' Voor het eerst hebben de Portugezen de gebruikelijke analyses verlaten voor het werken met genen en DNA.

Zo isoleert en karakteriseert Brand?o uit darmen van varkens de bacterie Lactobacillus amylovorus. "Het is belangrijk om dit te bestuderen, want wanneer je varkens voedt met een specifiek dieet krijg je meer van deze nuttige Lactobacillus."Yu Belo is ook een groep bacteri?n aan het isoleren en determineren, uit grondmonsters afkomstig van Nederland, Portugal en Bulgarije. Daarnaast zoeken ze naar de beste methode om de bacteri?n te laten groeien. "Het is eigenlijk alsof je je kind ziet opgroeien, al is het soms niet het kind dat je wilde". Brand?o port voor de grap Yu Belo: "Ja, wij hebben een kind!" De laatste weken van hun vijfde maand is ingetreden, ze vertrekken weer naar Portugal. Ze zijn in ieder geval erg blij met deze ervaring op hun CV. | E.T., foto G.A.