Wetenschap - 25 januari 2001

Werkplek: Kortenoord-kas, proefcentrum Unifarm

Werkplek: Kortenoord-kas, proefcentrum Unifarm

Als we binnenkomen in de kas is Teunis van den Brink druk bezig met het ophangen van gewasdraden. De onderkant van de draden maakt hij vast aan de koppen van de paprikaplantjes, zodat deze netjes omhoog groeien. Van den Brink doet er ongeveer een halve dag over om alle draden op te hangen. Met een lange stok hangt hij de haakjes, waaraan het draad vastzit, op aan een staaldraad die boven de planten hangt.

Van den Brink vindt het werk in de kas erg leuk. "Ik doe verschillende dingen. Nu ben ik bezig met het ophangen van gewasdraden, maar dat wissel ik wel af met andere activiteiten in de kas. Je kunt wel zeggen dat ik van mijn hobby mijn werk heb gemaakt. Ik heb van jongs af aan altijd al met levend materiaal gewerkt en dat is erg leuk. Levend materiaal verrast je altijd. Je kunt hier eigenlijk nooit spreken van een standaardprobleem. Elk gewas is anders, maar ook het onderzoek dat gedaan wordt, is elke keer weer verschillend. Dat maakt het werk erg afwisselend."

De temperatuur in de kas ligt tussen de negentien en twintig graden Celcius en er is een heel hoge luchtvochtigheid. Van den Brink heeft hier echter totaal geen last van. "Ik kan goed tegen warmte en ik heb weinig last van temperatuurverschillen. Maar je moet wel opletten als je naar buiten gaat. Het is verstandig om dan wel iets warms aan te trekken." | E.L., foto G.A.