Nieuws - 28 juni 2001

Werkplek: Kantine onderwijsgebouw op De Dreijen

Werkplek: Kantine onderwijsgebouw op De Dreijen

Het ruikt naar saucijzenbroodjes in het onderwijsgebouw op De Dreijen. "We bakken 's morgens alles vers", zegt Jans Smit, de dame achter de toonbank in de kantine. "Saucijzenbroodjes, appelflappen, kaasbroodjes, brood voor tussen de middag, gevulde koeken. Elke dag bakken we over de honderd broodjes af en zo'n zestig snacks."

Al negentien jaar is Smit hier kantinedame. Sinds vorig jaar september staat ze in de nieuwe, luxueus ingerichte werkplek, beneden bij de ingang van het gebouw. Een heel verschil met de oude kantine boven. "Boven moest je veel afwassen en frituren tussen de middag. Dat was echt zwaar werk, en iedere dag hetzelfde." Frituren is er in de nieuwe ruimte niet meer bij. Met de omschakeling verloor de kantine vaste klanten die iedere dag een uitsmijter of een broodje kroket wilden, of die schrokken van de prijzen. "Boven stonden de mensen in een lange rij. Hier vond ik het in het begin heel stil, er kwamen steeds ??n of twee mensen tegelijk, het was niet zo massaal. In het begin deden sommigen echt een beetje lelijk en gingen ergens anders eten, maar nu komen ze toch druppelsgewijs terug."

Smit werkt bij de Restauratieve Dienst, die 'op zijn laatste benen loopt', zoals zij het zegt. "We gaan over naar een cateringbedrijf, of wij het nu leuk vinden of niet. Die neemt alle dames over. We gaan over met goede regelingen, in elk geval voor vijf jaar. Die uitbesteding was geen geldkwestie, zeiden ze op het bestuurscentrum. Ik denk dat het voor hen veel duurder kan uitpakken dan nu." | M.H., foto G.A.