Wetenschap - 24 oktober 2002

Werkplek: Kantine De Leeuwenborch, Wageningen

De ingrijpend vernieuwde kantine - met saladebar - is onlangs geopend. Gerda Jansen en Wilma Smit zijn daar erg blij mee. Smit: "Dit werkt veel prettiger. Voorheen stond er altijd een lange rij voor de balie, en het eten was vaak dan net weer op of al oud." Niet alleen de vernieuwing is ingrijpend, maar ook de eventueel komende uitbesteding van de kantinediensten. En dat is goed te merken. Jansen: "Zojuist zijn de broodjes voor het 'broodje Uitbesteding' gebracht. Als vriendelijke actie verkopen we deze voor een euro. "En het loopt storm, vanmorgen vroeg kwamen ze er al om vragen." Jansen: "De professoren vragen waarom wij geen handtekeningenactie beginnen. In 1997 was het trouwens andersom, vertelt Jansen. "Destijds was er uitbesteding die weer verzelfstandigd werd. Toen wilde iedereen hier de eerste twee maanden niets van ons weten. Rot maar op, zeiden ze tegen me. Nu bieden ze daar hun excuses nog voor aan."

De vijf designlampen boven de kassa, de snacks onder een warme lamp, foto's van een dame en een gelikte heer aan de espresso, mandje vers fruit; het nodigt wel uit. De eerste studenten lopen smekend voorbij, maar alleen de koffiecorner is altijd open. Nu worden de broodjes uit de oven gehaald en luxe besmeerd. Jansen: "We hebben nu ook luxere soep, maar de goedkopere basissoep blijven we aanbieden." Smit vertelt dat ze de contacten, praatjes maken, een erg plezierig voordeel van haar werk is. "Met bepaalde studenten krijg je contact, en al het personeel hier in het gebouw, druk genoeg." Gaat er ook wel eens iets mis? Jansen erkent dat er af en toe iets aanbrandt. Smit kapt dit gelijk af: "Daar hebben we het niet over." | E.T., Foto G.A.