Nieuws - 20 juni 2002

Werkplek: Herbarium Vadense

Werkplek: Herbarium Vadense

Jan van Veldhuizen is technisch herbariumassistent. In het nat herbarium staan in houten stellingen 20.000 glazen potten met 70 procent alcohol erin. En dat ruik je. In de potten worden plantgedeelten, voornamelijk vruchten bewaard. De oudste potten schat Veldhuizen uit de jaren vijftig. De herbariumassistent werkt hier sinds begin jaren zeventig en heeft de collectie flink zien groeien.

Er drijven heel bijzondere stukjes in de potten. Zoals de bloem van een nachtcactus die hier nog uit een kas is geplukt. Nadeel van de alcohol is dat de oorspronkelijke kleur verloren gaat. Vaak wordt het zwart of bruin.

Sinds de verscherpte veiligheidsmaatregelen wegens explosiegevaar mag Veldhuizen hier alleen komen als het echt moet, en nooit alleen. Het hoeft ook maar een paar keer per maand. Met de wagen haalt hij dan potten op of zet er ze weer neer. Er staan potten voor het practicum. Maar het grootste gedeelte is echt wetenschappelijk materiaal en mag liever niet verplaatst worden. Dit wordt gebruikt voor wetenschappelijke tekeningen of soms snijden onderzoekers wel eens wat weg. En natuurlijk worden deze potten met inhoud voor de toekomst bewaard.

Nieuw is de brandveiligheidsinstallatie. Mocht er brand uitbreken, wat nog nooit is gebeurd, dan wordt er een gas gespoten. Dit drukt de zuurstof naar beneden. Veldhuizen: "Mocht je bewusteloos raken, dan hangt er boven de grond nog voldoende zuurstof om net niet dood te gaan, dat heb ik wel even bedongen." | E.T., foto R.v.B.