Wetenschap - 18 januari 2001

Werkplek: Greenomics, Plant Research International

Werkplek: Greenomics, Plant Research International

Ing. Paul Mooijman, moleculair-biologisch research-assistent, bedient via een computer een robot, die gemaakt is voor massaproductiewerk. De robot voert chemische reacties uit die normaal veel handwerk kosten. Met deze techniek kan DNA van bijvoorbeeld bacteri?n worden geanalyseerd. De volgorde van de vier bouwstenen waar DNA uit bestaat, kan hiermee worden bepaald.

Mooijman: "Het werk is op zich heel eentonig. Het is daarom dus perfect dat Sammie, de robot, dat saaie werk kan overnemen. Verder is Sammie veel sneller dan mensenhanden, want hij kan een heleboel dingen tegelijk doen."

De robot heeft zijn naam te danken aan de gebruikte software. Mooijman: "Ja, het beestje moest toch een naam hebben en de software die we gebruiken heet S.A.M.I. Vandaar Sammie."

De opstelling waar de robot op staat, is ongeveer vier meter lang en twee meter breed en bestaat uit speciale tafels, die trillingsvrij zijn. Mooijman: "Die dingen zijn echt loeizwaar. Er is speciaal een mannetje uit Amerika overgekomen om die tafels goed neer te zetten, want het is echt precisiewerk. In het begin stonden ze niet goed en dat werkt door op de robot. Het duurde een hele tijd, voordat we erachter kwamen wat er nu precies fout stond."

Mooijman vindt vooral de afwisseling in zijn werk erg leuk: "Ik kan denkwerk voldoende afwisselen met handmatig werk. Stilzitten doe ik hier geen moment." | E.L., foto G.A.

Re:ageer