Wetenschap - 31 oktober 2002

Werkplek: Experimenteerruimte Meteorologie en Luchtkwaliteit, Wageningen

In Wageningen kunnen ze ook een storm maken. En wel een tornado in het 101 jaar oude gebouw op Duivendaal. In de experimenteerruimte is meteorologisch assistent Willy Hillen druk bezig om het apparaat in elkaar te zetten. Zoals hij al jaren daar verschillende instrumenten maakt. Nu moet er op 16 november een wervelstorm waaien op de open dag voor aankomende studenten. En wel door hout, buizen van PVC, een ventilator en een pan met een mistgenerator die kleine waterdruppeltjes maakt. In de houten afgesloten zeskant komen buizen. Daarboven gesteund door de buizen een zeer krachtige ventilator. In de buizen zitten gaatjes. De ventilator blaast lucht door de buizen met gaatjes. Samen met de mist ontstaat er een wervelstorm van 2 meter hoogte. Ing Bert Heusinkveld is erg enthousiast. "Er ontstaat een slurf die van binnen heel helder is. Er omheen een dikke witte rand, echt geweldig om te zien. Er zit echt een oog in." De tornado generator is deels gebaseerd op bestaande ontwerpen en een stuk zelf bedacht. Heusinkveld: "Het mooie is dat je er echt mee kunt spelen, een heel belangrijk aspect voor een open dag."Heusinkveld is erg blij dat hij kan laten zien hoe een tornado werkt op de open dag. "Het is erg leuk om te visualiseren wat er op grote schaal in werkelijkheid gebeurt. Iedereen kent de verwoestende kracht van tornado's, maar ook de kleine mooi weer stof hozen, staan in de belangstelling." Hillen loopt al 38 jaar op de universiteit rond. Over vier jaar vindt er een verhuizing plaats. "Dan raken we dit kwijt, misschien nog een heel klein hoekje. Zonde dat de universiteit dat weggooit." | E.T.