Nieuws - 7 maart 2002

Werkplek: De gangen van ID-Lelystad

Werkplek: De gangen van ID-Lelystad

Servicemedewerker Montgomery Zoodsma rijdt als machinist op zijn treintje met vuilcontainers. Hij haalt het vuil op bij de medewerkers van ID-Lelystad. Behalve het verzamelen van het afval verzorgt Zoodsma ook de levering van de post en maakt hij de gangen schoon.

Voor het verzamelen van het afval is gemotoriseerd vervoer geen overdreven luxe. De verbindingsgang tussen de verschillende vleugels van het gebouw is ruim driehonderd meter lang. Op strategische plaatsen in het gebouw staan fietsen en steppen om de afstanden te overbruggen.

ID-Lelystad is gebouwd in een tijd dat de polder nog lang niet vol was. Aan ruimte was geen gebrek. Belangrijkste doel van de architect was dat de onderzoekers een rustige werkomgeving moesten krijgen voor hun denkwerk. Het gebouw is geheel gelijkvloers. De verschillende vleugels worden gescheiden door verwilderde tuintjes. De architect is geslaagd in zijn opzet. Op de meeste gangen heerst een serene rust. Het gezoem van de elektromotor en het gerammel van de wieltjes van Zoodsma's treintje zijn de enige geluiden die de stilte doorbreken.

Zoodsma, die pas een paar weken bij ID-Lelystad werkt, stuurt de trein soepel door de gangen, alsof hij al jaren niets anders doet. Een paar dagen geleden was dat nog anders: "Eerst had ik vier containers, maar nu nog maar drie. Met vier kon ik de bocht niet om." | K.V., foto G.A.