Nieuws - 15 maart 2001

Werkplek: Beeldgroep Wageningen UR

Werkplek: Beeldgroep Wageningen UR

Op deze foto maakt Joop van Osch een foto tijdens de diesviering van Wageningen Universiteit. Van Osch is fotograaf bij de Beeldgroep van Wageningen UR. Voorheen werkte hij bij IBN, de voorloper van Alterra. Daar maakte hij vooral opnamen voor natuuronderzoek. Na interne bezuinigingen werd de fotodienst daar afgestoten. Toen kwam hij terecht bij de Beeldgroep. Van Osch: "Wat mij het meest aanspreekt is het fotograferen op zich. Je komt steeds op wisselende locaties."

"Ik vind de digitale techniek een leuke aanvulling op het werk. Dat spreekt mij wel aan", vertelt Van Osch. "Door de ontwikkeling van de digitale fotografie is de service de laatste tien jaar toegenomen. De vraag naar een digitale vorm is steeds groter geworden, zeker sinds de opmaak van folders en ander drukwerk met de computer gebeurt. Er is in feite een traject ontstaan na het ontwikkelen van de foto's, het nabewerken: van analoog naar digitaal. Hierdoor kunnen we de foto's op meer gebieden toepassen."

Van Osch komt uit het tijdperk dat digitale fotografie nog niet vanzelfsprekend was. "Het aanleren van de nieuwe techniek is mij niet tegengevallen. Iets wat je leuk vindt, daar stort je je op, daar verdiep je je in. Het heeft voor een verbreding van m'n werk gezorgd."

Toch zijn er ook minder leuke dingen op het werk. "De reorganisatie binnen Wageningen UR brengt voor mij onzekere tijden. Mede gezien mijn leeftijd van 48 jaar, kan ik me niet makkelijk ergens binnen solliciteren." | E.W.