Wetenschap - 10 mei 2001

Werkplek: ATO

Werkplek: ATO

Ing. Herman de Beukelaer maakt met een co?xtrusiemachine biologisch afbreekbare folies. "Het basismateriaal van deze folie is zetmeel. Het nadeel van deze grondstof is dat het watergevoelig is. Daarom is de buitenlaag van een ander biologisch afbreekbaar materiaal, dat waterbestendig is."

De Beukelaer werkt anderhalf jaar aan dit project, uitgevoerd voor de zetmeelco?peratie Avebe. "Mijn taak is, naast het maken van de folie, het testen van de mechanische eigenschappen en bepalen van de waterdampdoorlaatbaarheid. Verder onderzoek ik de scheursterktes en probeer deze te verbeteren. Avebe werkt aan de marktintroductie van dit type materialen die onder de naam Paragon verkocht worden. Voorbeelden van toepassingsmogelijkheden zijn verpakkingsfolies voor groenten en vlees."

"De diversiteit in dit werk spreekt mij het meeste aan. Ik heb zelf een chemische opleiding gevolgd. Naast chemie, heb ik te maken met techniek en analytisch werk."

Om de veiligheid en eigendommen van het ATO en zijn werknemers beter te kunnen waarborgen, heeft het ATO de laatste jaren veel aandacht besteed aan beveiliging. Op de vraag of het niet vervelend is om in zo'n beveiligd instituut te werken, antwoordt De Beukelaer: "Een beetje vervelend is het wel. Soms heb je weleens zo iets van 'ach, kom op zeg'. Als je zakken van 25 kilo naar buiten moet brengen, is het niet echt praktisch om iedere keer je pasje te laten zien, maar het is noodzakelijk. In het verleden hebben personen met verkeerde bedoelingen helaas weleens dingen mee genomen. Door strenge controle kan dat voorkomen worden." | E.W.