Nieuws - 22 juni 2020

Werkeloze wekker

tekst:
Gastredacteur

Vorige week vond ik het tijd voor een nieuwe wekker. Een echte.

Tot nu toe gebruikte ik mijn telefoon – naast duizend andere dingen – ook om wakker te worden. De eerste paar noten van ‘Song For Someone’ van U2 zijn nu vervangen door het ouderwetse ‘piep piep’.

Ik begon mijn dagen altijd met even snel het nieuws checken, iets wat de afgelopen maanden vooral bestond uit scrollen door eindeloze statistieken over covid-19. Dat lijkt alweer eeuwen geleden. Zodra er versoepelingen van de maatregelen werden aangekondigd, was er weer ruimte voor alle andere dingen die ook gebeuren in de wereld. Van anti-corona tot anti-racisme. Alle goeds en alle onverklaarbaars op een wonderlijke manier door elkaar gehusseld. Voordat ik aan mijn ontbijt begon, was ik al aan het nadenken over wat er allemaal in de rest van de wereld gaande was.

Qua tijdsbesef ben ik ergens halverwege april blijven steken

De tijd vliegt voorbij. Wat ik dinsdag deed, zou ook een maand geleden kunnen zijn geweest. Wacht, is het nu al half juni? Door de regen van afgelopen weken lijkt het weer in ieder geval wel weer op de Nederlandse zomers, maar qua tijdsbesef ben ik ergens halverwege april blijven steken. Dat over twee weken de zomervakantie voor de deur staat, komt bijna als een verrassing. En wat ik ook ‘s ochtends in de krant lees, de dag zal er vandaag voor mij waarschijnlijk hetzelfde uitzien als gisteren. Of deze sleur, die de lange weken voorbij laat vliegen, verdwijnt in de zomervakantie, moet nog gaan blijken.

Ik hoop dat we in september weer aan ‘docenten in het echt’ vragen kunnen stellen

Alle studenten studeren thuis, of thuisthuis. Geen overvolle treinen meer. Niet meer rennen voor de bus. Dat is een voordeel. En het spaart vast veel geld uit. Maar ik hoop dat we in september weer naar de campus kunnen. Dat we weer samen colleges hebben en dat we weer aan ‘docenten in het echt’ onze vragen kunnen stellen. Ik hoop dat ik volgend collegejaar eindelijk weer ergens op tijd moet zijn. Dan heeft die nieuwe wekker van mij tenminste ook iets te doen.

Livia Franssen is tweedejaars bachelorstudent Milieuwetenschappen en woont op Droef.