Nieuws - 30 augustus 2007

Wereldrecord met allure

Stel je honderden bruine kinderoogjes voor die zich vullen met tranen terwijl een Spaanse schooldirectrice haar mededeling doet. Ze vertelt over het verre Nederland, waar studenten van Wageningen UR het unieke wereldrecord hebben gebroken dat de schoolkinderen met zoveel moeite hadden gevestigd.

1215_nieuws.jpg
Volgens de laatste telling deden er zelfs 865 Wageningers mee aan de recordpoging, terwijl er maar 300 nodig waren. Tijdens de Algemene Introductie Dagen dansten ze vijf minuutjes op een liedje dat ze nog vaag kenden van de kleuterschool, in de hoop dat niemand hen zag. Hoofd-schouders-knie-en-teen, maar dan in het Engels, zodat internationale studenten ook mee konden strijden.
En zelfs hoogwaardigheidsbekleders wilden wel meedoen om dat prachtige record veilig te stellen. Naast de sportinstructeur – want zo’n uitdaging ga je niet aan zonder professionele begeleiding – stonden ook loco-burgemeester Stella Efdé en stafdirecteur Ab Groen van Wageningen Universiteit op het podium op de Markt. Ze ‘deden lekker mee’ met de CAID’er in leeuwenpak, die de boel nog wat extra op moest fleuren. Even wat strekken en dan weer, hop, het kantoor in.
Toch was het nog moeilijker dan het leek. ‘Nog drie minuutjes’, moedigde sportinstructeur Yvonne Canters de menigte op de Markt aan. Gelach steeg op, want wie had gedacht dat vijf minuten zo lang konden zijn? Terwijl de rest en masse naar de tenen reikte, bleven hier en daar enkele dissidenten met rugpijn rechtop staan.
En het zwaarste moet nog komen. ‘We hebben films, foto’s en handtekeningen van onze recordpoging opgestuurd naar de Guinness Book of Records’, zegt Ineke van Kapel van de CAID. ‘Over een paar maanden weten we of het record goedgekeurd wordt.’ Is er toch nog hoop voor de Spaanse kindjes.