Wetenschap - 21 april 2010

Welzijnsvriendelijke kippenstal van ASG in praktijk

Een pluimveehouder in Barneveld opende onlangs het Rondeel, een welzijnsvriendelijke kippenstal. Zes jaar geleden ontwikkelde de Animal Sciences Group dit nieuwe stalconcept.

Het Rondeel was in 2004 een geheel nieuw stalconcept om tegemoet te komen aan maatschappelijke wensen, met name op het gebied van dierenwelzijn. In het Rondeel kan de kip zich verplaatsen tussen verschillende onderdelen op het bedrijf: een dagverblijf, een nachtverblijf en een bosrand. In het overdekte dagverblijf kunnen de kippen veel scharrelen en stofbaden. Ook kunnen ze overdag naar buiten.
Het Rondeel krijgt drie sterren van de Dierenbescherming, wat inhoudt dat het stalsysteem qua dierenwelzijn beter scoort dan de biologische pluimveehouderij. De stal biedt ruimte aan dertigduizend leghennen, verdeeld over vijf stallen rond een centrale unit. Daar kunnen bezoekers het stalsysteem bezichtigen.

Gelukkig
Gerard Brandsen in Barneveld liet als eerste pluimveehouder het Rondeel bouwen. Een week nadat hij de nieuwe stal opende begin april, had hij al vierduizend bezoekers over de vloer gehad. De tweede Rondeel-stal is in aanbouw, in Noord-Brabant.
Het staltype is ontwikkeld in het project Houden van Hennen, waarbij de Animal Sciences Group samenwerkte met pluimveehouders, veevoerindustrie, dierenartsen, eierverwerkers en maatschappelijke organisaties als de Dierenbescherming. Ook burgers konden idee├źn aandragen voor een stalsysteem waarvan de kippen, de boeren en de burgers gelukkig zouden worden.