Nieuws - 7 januari 2011

Welkom in 2011!

Altijd weer fascinerend, de eerste dagen na een vakantieperiode. De eerste academische week van 2011:

Bij_de_buren_YK.jpg
Veel studenten en academici nemen de tekst van de Bijbel niet meer al te letterlijk - of zelfs niet woordelijk of hoofdstukkelijk - toch ervaren veel Kerstvierders tijdens winterbreak een speciaal gevoel. Een gevoel van elkaar liefhebben, bezinning, kindeke Jezus en Scrooge. Eindelijk weten we weer waar het om gaat in 't leven: liefde, respect en samen delen.
Maar de barmhartige attitude verdampt snel. Van het Kerstsentiment blijft vaak alleen het volgevreten gevoel over. 2011 is koud een week oud, of de academische wereld heeft zich alweer gestort op banaliteiten en platitude communicatieberichtjes.
Hoogtepunt is een bericht op de site van Folia, het blad van de UvA. 'UvA-medewerkster loopt postcodekanjer mis' kopt het verhaal. Marian Schilder, hoofd publiekszaken van de Bijzonder Collecties, vertelt haar dramatische verhaal over het feit dat ze géén lot had terwijl de postcodekanjer wél in haar straat viel. Toevallig had ik ook geen lot en viel de postcodekanjer niet eens in mijn straat, dus eigenlijk heb ik nog meer pech dan Marian. Mijn telefoon staat de gehele dag aan, dus als u mij hierover wilt interviewen, mag dat. 'Resource-medewerker loopt postcodekanjer mis': de kop krijgt u vast van me cadeau.
Vrolijk werd ik ook van een berichtje over de meeste zuidelijke academici. Kijk, iedereen weet dat je alleen in Maastricht moet gaan studeren als je te laf bent om vier jaar lang naar het echte buitenland te gaan. De Limburgse beleidsmakers denken daar heel anders over: ze zijn ervan overtuigd dat aankomende scholieren de KeuzeGids openslaan en stante pede kiezen voor de beste universiteit. Jammer genoeg voor hen kreeg het University College Maastricht (UCM) dit jaar slechts een 6,2 toebedeeld.
Gelukkig bleek het een tikfout van een vermoeide secretaresse -  het UCM scoorde eigenlijk een 7,2! De universiteit eist nu allerlei corrigerende advertenties en er moest nog een erratum worden getikt. En er is nog meer licht aan de horizon voor de Maastrichtenaren. Het Amsterdamse College, een gezamenlijk project van de VU en UvA, staat namelijk twee keer gerankt in de KeuzeGids: op plaats twee (VU) en vijf (UvA). "Als je de resultaten van de twee optelt dan komt het Amsterdamse College terecht op een vierde plaats en schuift Maastricht op van vier naar drie", aldus een beleidsmedewerker van de universiteit Maastricht. Dit soort rekensommetjes maakt het UCM onweerstaanbaar voor een academische carrière; ook op retorisch vlak.
Was er dan helemaal geen indrukwekkend nieuws deze week? Natuurlijk wel: 21 januari is uitgeroepen tot een protestdag, en dat zullen we weten ook. De UvA sponsort negenduizend euro; de hoogleraren lopen in cortège door Den Haag; de Nijmeegse en Groningse universiteit zetten bussen in; de Utrechtse en Tilburgse universiteit geeft iedereen collegevrij om te gaan protesteren. Eat that Kabinet-Rutte. Misschien wordt 2011 toch nog spannend.
Oh, en voor de liefhebbers van LipDub's (dé rage van 2009). Het Amsterdams Studenten Corps heeft er ook eentje gemaakt (dank aan Soggen.nl).