Nieuws - 2 oktober 2015

Welkom Winkel voor vluchtelingen

tekst:
Roelof Kleis

In navolging van andere steden opent het Rode Kruis ook in Wageningen een Welkom Winkel. Wageningen UR stelt een pand beschikbaar op de Industrieweg 34.

De Welkom Winkels van het Rode Kruis zijn bedoeld als inzamelpunten, waar mensen spullen in kunnen leveren voor vluchtelingen. Wageningen is de vijftiende locatie waar het Rode Kruis zo’n winkel opent. De winkel is gevestigd in een loods van de universiteit aan de Industrieweg in de Nude. De ‘winkel’ wordt woensdag geopend. Spullen inleveren kan op twee momenten in de week: op woensdag van 10.00-12.00 uur en maandagavond van 19.00-21.00 uur.

Op dit moment is er volgens Christian de Kleijn van de afdeling Renkum-Wageningen van het Rode Kruis vooral behoefte aan mannenkleding. ‘Op dit moment bestaat 90 procent van de bewoners van het asielzoekerscentrum uit jonge mannen.’ Dat kan overigens over een week weer anders zijn. Vluchtelingen zitten gemiddeld maar een paar weken in het azc aan de
provinciale weg tussen Bennekom en Renkum. ‘Deze week is de instroom toevallig laag.’

Vluchtelingen hebben meestal helemaal niks. Ze komen hier op teenslippers binnen.
Christian de Kleijn

Concreet gaat het volgens De Kleijn om schoenen (maat 38-42), broeken (S-L), ondergoed, winterjassen en warme truien in alle maten. Ook platte damesschoen zijn overigens welkom en klerenhangers om de spullen op te bergen. ‘Vluchtelingen hebben meestal helemaal niks. Ze komen hier op teenslippers binnen.’ Op de site www.hulpvoorvluchtelingen.nl houdt het Rode Kruis dagelijks bij aan welke spullen behoefte is. Ingeleverde kleding die niet direct in het azc nodig is, gaat naar de Kledingbank of het Leger des Heils.

De Welkom Winkel in Wageningen is een samenwerking tussen het Rode Kruis, de lokale Studentendesk Rode Kruis, de gemeente, Wageningen UR, het COA, de lokale Kledingbank en het Leger des Heils en Sympany. Mensen brengen volgens De Kleijn naar diverse instanties spullen. De winkel moet die vrijgevigheid stroomlijnen. De winkels is voorlopig twee keer in de week open. Maar dat kan veranderen.

De Kleijn: ‘We zijn nog bezig vrijwillgers te werven en een winkelmanager. Het is allemaal erg snel gegaan.’ Wie een handje wil helpen kan zich onder meer aanmelden bij www.ready2help.nl of het meldpunt vrijwilligers Wageningen.