Nieuws - 27 februari 2020

Welk pensioen?

tekst:
Guido Camps

Iedereen die bij de universiteit werkt, bouwt daarmee automatisch pensioen op bij het ABP. Ik heb laatst eens gekeken en al mijn stortingen tot nu toe beloven een riante 200 euro netto per maand na het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd.

Guido Camps (36) is dierenarts en postdoc bij Humane Voeding. Hij houdt van bakken, bijen houden en bijzondere dieren.

Afgelopen november kwam minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken met verlossende woorden voor pensioengerechtigden: de hersteltermijn van de pensioenfondsen werd wederom verlengd (de zoveelste keer dat een minister dit doet). Vlag uit bij de vakbonden en gepensioneerden, ondanks de actuele dekkingsgraad van het ABP van ongeveer 94 procent.

Mijn generatiegenoten zijn te druk om zich er druk over te maken

Van mijn generatie is er bijna niemand die zich hier druk over maakt, veel te druk met carrière, kinderen en huishouden. Daardoor hoor je ze nooit, niet bij nieuws over deze dekkingsgraad of bij uitstel van de hersteltermijn. Maar het is de pensioenzekerheid van jongere werknemers die steeds wordt opgeofferd omdat het politiek niet zo goed uitkomt om te korten.

Kunnen we daar dan niets tegen doen? De meest logische route lijkt het verantwoordingsorgaan van het ABP, want dat adviseert het bestuur over beleid en de gevolgen daarvan voor deelnemers. Weet je wie daar inzitten? Maar 18 van de 48 leden zitten daar namens werknemers (de rest vanuit werkgevers en gepensioneerden). Van die 18 zijn er maar 5 leden die er niet namens een vakbond zitten. Diezelfde vakbonden die nooit willen korten omdat hun achterban gemiddeld 55+ is. Geen wonder dat er nooit gekort wordt.

Ik hoop dat er over 30 jaar voor mij nog iets van de 200 euro over is.