Student - 1 mei 2020

Wel oversteek, geen studenten

tekst:
Roelof Kleis
2

De nieuwe oversteek van de Nijenoordallee is klaar. Er zijn alleen geen studenten om er gebruik van te maken.

De nieuwe oversteek van de Nijenoordallee bij Hoevestein © Roelof Kleis

De gang van de Leeuwenborch naar de rest van de campus en vice versa was er jarenlang eentje met bochten. Twee flinke haakse buigingen moesten de studenten op hun fiets aansnijden. Met weinig ruimte om te manoeuvreren. Aan die situatie is nu een einde gekomen. Een nieuwe oversteek over de Nijenoordallee maakt de route een stukje veiliger.

Extra capaciteit
En korter ook. De nieuwe oversteek volgt de route die voetgangers vaak namen: rechtdoor van de Bongerd de weg over. Van die illegale route is nu de standaard gemaakt. De oversteek is bovendien een stuk breder dan de oude oversteek vijftig meter verderop bij Hoevestein, die er overigens nog steeds is. Die extra capaciteit is geen overbodige luxe.

Dat blijkt uit de cijfers. In het onlangs gepubliceerde milieu-effectrapport over een mogelijke rondweg om de campus, blijkt dat dagelijks duizenden fietsers, voornamelijk studenten, bij Hoevestein de weg oversteken. En dat worden er in de nabije toekomst alleen maar meer. Door de groei van WUR en Wageningen komen de cijferaars voor 2030 uit op 4200 oversteken per dag.

Stil
Elders op de Nijenoordallee zijn dat er nog veel meer. De kruisingen bij de Churchillweg en de Rooseveltweg komen op meer dan 6000 oversteken per dag. Maar voorlopig dus nog even niet. Sinds de ‘intelligente lockdown’ ligt het leven op de campus stil. En dat blijft nog wel even zo. De rest van dit studiejaar wordt alleen nog maar online college gegeven.

Re:acties 2

  • Stadsbewoner

    Niet alleen de buitenlandse studenten hebben moeite in het verkeer. Op menig oversteekplaats blokkeren ook Nederlandse studenten de doorgang voor tegemoetkomend verkeer. Ik stel voor de studenten allemaal verkeersles krijgen. Haaientanden begrijpen ze namelijk ook niet, kijk bij de kruising Bornsesteeg/Nijenoordallee.

    Reageer
  • wijkbewoner

    Een stuk sneller is hij zeker, de nieuwe oversteek, maar een "stukje veiliger"? Dat valt te bezien... Als je vanaf de campus de oversteek benadert zorgt de bushalte Hoevestein (en erger, een eventuele stilstaande bus bij die halte ) voor een onoverzichtelijke situatie: het aankomende verkeer is moeilijk te zien. Het wachten is dus op ongelukken-vergeet ook niet dat sportende kinderen, scholieren van het Pantarijn, en onervaren buitenlandse fietsers deze oversteek gebruiken. De oversteek zal pas veiliger worden als de Provincie het rondje Campus aanlegt, dat de verkeersdruk op de Nijenoordallee zal verzachten.

    Reageer

Re:ageer