Student
Nieuws

‘Weinig mogelijkheden’ om studenten uit spits te lokken

De NS hoopt dat kennisinstellingen helpen om de drukte in spitstreinen te verminderen. Wageningen University ziet echter ‘weinig mogelijkheden’ hieraan bij te dragen.
Rob Ramaker

Op dit moment zijn veel spitstreinen in Nederland overvol. Een situatie die zonder tegenmaatregelen nog jaren voort gaat duren omdat de aanschaf van nieuwe treinstellen relatief lang duurt. Maar ook minister Bussemaker hoopt dat hogescholen en universiteiten studenten gaan stimuleren buiten de spits te rijden. Zo wil ze een besparing van 250 miljoen realiseren op het OV-studentenkaart.

NS-topman Roger van Boxtel zei gisteren in het Algemeen Dagblad dat verschillende kennisinstelling hun roosters gaan aanpassen. Al eerder ging de hogeschool Utrecht overstag en volgens Van Boxtel wordt bij universiteiten in Utrecht, Enschede en Groningen gedacht over de mogelijkheden. Bovendien wil hij nog in gesprek met andere hogescholen en universiteiten. Zulke gesprekken hebben nog niet plaatsgevonden met Wageningen University.

Wageningen University begrijpt de maatschappelijke wens om de piekbelasting van het openbaar vervoer te verminderen.

Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur

Tijs Breukink, lid van de raad van bestuur, ziet echter weinig mogelijkheden bij te dragen aan de NS-plannen. ‘Wageningen University begrijpt de maatschappelijke wens om de piekbelasting van het openbaar vervoer te verminderen’, zegt hij. Maar Breukink ziet ‘in de specifieke Wageningse situatie weinig mogelijkheden om aan de vraag van de spoorwegen tegemoet te komen.’ Zo komen veel student niet voor college naar de campus maar om te studeren in een bibliotheek of computerzaal. Dat staat, net als het schema van veel masterstudenten, los van aanvangstijden. Breukink merkt verder op dat de ‘ meeste studenten in de regio wonen. Het leeuwendeel komt dus niet met de trein, maar op de fiets.’

Ook wil de universiteit discussies met de studentenraad over het verruimen van collegetijden niet verder compliceren. Wageningen University zou graag de gebouwen op de campus intensiever gebruiken om stijgende studentenaantallen op te vangen. In de studentenraad stuit dit op veel scepsis, omdat deze ten koste zouden gaan van het studentenleven. Komende mei wordt besloten of in september een proef begint met verruimde collegetijden.

Behalve in Wageningen wordt ook in Amsterdam terughoudend gereageerd op de plannen. Folia, het magazine van de Universiteit en Hogeschool van Amsterdam, meldt dat beide instellingen ‘niet staan te springen’ om hun collegetijden te spreiden.

Leave a Reply


Je moet inloggen om een comment te plaatsen.