Wetenschap - 5 september 2002

Weidekoe levert gezondere melk dan stalkoe

Weidekoe levert gezondere melk dan stalkoe

Melk van koeien in de wei is gezonder dan van koeien op stal. Dat blijkt uit onderzoek naar de hoeveelheid geconjugeerde vetzuren in melk, uitgevoerd door Wageningen Universiteit in samenwerking met NIZO food research.

Melk bevat vet, eiwit en suikers. De vetten bestaan voor een deel uit zogeheten meervoudig verzadigde of meervoudig onverzadigde vetzuren. Jarenlang onderzoek heeft uitgewezen dat de ene soort goed is voor hart- en vaatziekten en de andere niet.

Juist die goede soort, geconjugeerd linolzuur of CLA, wordt geproduceerd door weidende koeien. Een koe produceert zo'n 20 gram CLA's per dag waarvan 95 procent bestaat uit de goede soort. Zodra de koeien op stal gaan en kuilvoer krijgen is het echter afgelopen met de goede samenstelling, zo bleek uit een ori?nterend onderzoek. Als de koeien twee dagen kuilvoer hebben gegeten stijgt het vetgehalte weliswaar maar het gehalte aan CLA's gaat drastisch omlaag tot tien gram per koe per dag. 92 procent hiervan is de goede soort CLA. Na zes dagen is dit al gedaald tot vijf gram waarvan 89 procent het goede CLA is. Daarna blijft de CLA-productie stabiel, maar het aandeel goede CLA was na twee weken verder gezakt tot 85 procent. Onderzoeker dr Anjo Elgersma van de leerstoelgroep Gewas- en onkruidecologie: "Als je bedenkt dat tachtig tot negentig procent van de CLA's in onze voeding binnenkomt via zuivelproducten, zie je hoe belangrijk deze gegevens zijn." Graag wil ze verder uitzoeken of de manier van inkuilen nog invloed heeft op de productie van CLA's. Ook zou bijvoedering het gehalte goede CLA's omhoog kunnen brengen. Maar voorlopig ligt dit onderzoek stil wegens gebrek aan financiering.| L.N.

Re:ageer